missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Zuid-Sudan

Zuid-Sudan, de verraden hoop

Band 3/4 2018
donderdag 6 september 2018 door W. Trypsteen, M.Afr.

De schrijver Bartolomé Burgos is een ooggetuige van een meerder- jarig verlangen naar onafhankelijkheid van de Zuid-Sudanezen.

Dit artikel geeft op een volmaakte wijze het gevoel van ontmoediging van velen onder ons weer. De eerste stappen van dit jonge land op weg naar onafhankelijkheid leidt tot de conclusie dat we ons bevinden in een land dat failliet gaat: een economie, die verdwijnt ten voordele van hen die oorlog voeren; een vergiftigde politiek door hunker naar macht; een gekwetste samenleving door volkerenhaat; hongersnood, uittocht van meerdere miljoenen, die ontheemd zijn; de dood van 300.000 personen en een volledig falen van sommige basisgemeenschap-ontwikkelaars, zoals het onderwijs en de gezondheid. In het kort, het verraad van de hoop van 12 miljoen Zuid-Sudanezen.

De oorzaken van deze situatie is zoals altijd zeer complex.

Er zijn etnische aspecten; de ambitie voor de macht; de zwakke politieke, sociale en religieuze ontwikkeling, in de jaren vóór de verklaring van de onafhankelijkheid. Etnische groepen zoals de Dinkas en de Nuers haten elkaar sinds enkele eeuwen. Deze vijandigheid voelt men ook aan in de christelijke gemeenschappen. Er is natuurlijk een probleem om liefde te prediken in deze gemeenschappen.

En toch is er hoop in zicht: de civiele gemeenschap is bezorgd over de inheemse natuur van de oorlog in dit land. Er is een beweging genoemd: “Ana taban”, dat wil zeggen: “ik ben vermoeid” in het plaatselijk Arabisch; dat drukt het gevoel van afkeer, ongenoegen uit van een groot gedeelte van de sociëteit.

  Agustín Arteche Gorostegui, M.Afr.
Madrid – « Africana » – nr 192 – juni 2018

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 109 / 1087227

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Soedan   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License