missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Een andere geschiedenis

Prions en Eglise - N° 382
dinsdag 23 oktober 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Terwijl de synode van de jongeren gehouden wordt in Rome, kunnen wij, alle generaties, ons de oproep herinneren om de geschiedenis te vernieuwen die paus Franciscus lanceerde in Argentinië bij het begin van het synodale verloop. “Laten we de geschiedenis vernieuwen !”[/marron]

Maar Hoe ? En waarom houdt deze interpellatie een zeer bijzondere betekenis in voor de christen ?

Wij geloven dat Jezus aanwezig is in de geschiedenis ; dat hij “degene is die de hemelen doorbroken heeft” om zich één van ons te maken, terwijl hij de geschiedenis reeds vernieuwt door zijn leven, zijn dood en zijn verrijzenis. Wij geloven dat hij door erin binnen te treden, God de geschiedenis veranderd heeft. De christen kan dus op Jezus steunen om te begrijpen wat er van hem vandaag verwacht wordt.

Terwijl het lijkt dat de geschiedenis geschreven staat en gemaakt wordt door de machtigen van deze wereld, zegt Jezus ons dat een andere geschiedenis mogelijk is. Deze is reeds begonnen met hem. Elkeen kan er de acteur van zijn, ervoor zorgen dat zijn geschiedenis deze vervoegt van een volk die het lijden van de kleinsten niet onverschillig laat en, uiteindelijk, de geschiedenis van de mensheid omvormt.

Heel de persoon van Jezus openbaart ons dat de geschiedenis niet deze is van de overwinnaars en dat de manier van de geschiedenis te vertellen hun niet toebehoort. Wanneer wij denken deze te schrijven door de macht uit te oefenen op de wijze van degene die groot wil zijn, dan vergissen we ons van rijk. Wanneer wij geloven deze te lezen in wat schittert, dan zijn wij blinden. De geschiedenis is vernieuwd omdat één enkele, verwacht om te heersen, zich ten dienste heeft gesteld.

Al degenen die ze schrijven in navolging van Christus, schrijven ze met hun liefde, de gave van hun leven, de inzet, de welwillendheid. Samen met hen, vertellen wij niet de geschiedenis van een mislukking in de dood maar deze van een overwinning in de gave die macht van vernieuwing is !

Jezus zegt ons dat een andere geschiedenis mogelijk is
Deze is reeds begonnen met hem.


  Marie-Dominique Trébuchet
Directrice van het IER
(Katholiek Instituut van Parijs)

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 216 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License