missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

De 150ste verjaardag van de stichting
van de Witte Paters en Witte Zusters (vervolg)

Vivante Afrique N°120
maandag 3 december 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

De brillen wisselen

En nu, wat staat er te gebeuren hier in Europa ? Het is waar dat hier de meerderheid van onze confraters van de derde leeftijd en meer is. We gaan ongetwijfeld in aantal verminderen, maar deze vermindering betekent niet het einde van ons missionair avontuur. Het gaat er niet om het verleden te betreuren maar integendeel het scheppend dynamisme terug te vinden van de eerste Witte Paters die, al waren ze niet talrijk, vertrokken zijn en erin geslaagd zijn het Evangelie te brengen naar het hart van het Afrikaanse continent.

Zouden wij, Europeanen, onze brillen niet moeten wisselen en naar de toekomst kijken op een andere manier ? In plaats van ons af te vragen waar onze laatste verblijfplaats zal zijn, zouden we ons niet beter afvragen welk ons laatste missionair engagement zou kunnen zijn ? Zouden we onze aanwezigheid in Europa niet kunnen beschouwen door te spreken van onze gemeenschappen die ingezet zijn eerder dan van onze laatste rusthuizen. We zullen er weliswaar niet in slagen alleen vanuit onze eigen krachten.

Die laatste geëngageerde gemeenschappen zullen op een dag uitsluitend samengesteld zijn uit Afrikaanse of Aziatische of Zuid-Amerikaanse confraters… Op een dag zal de Provinciaal van Europa een Afrikaanse confrater zijn. Het belangrijke is dat de Sociëteit levend blijft ten einde toe in deze landen die zoveel moedige missionarissen aan Afrika heeft geleverd.

Ten einde toe zullen we onze liefde voor Afrika en de Afrikaanse wereld betuigen, samen, vol vertrouwen in Hem die ons geroepen heeft. Laten we het duidelijk zeggen, binnen twintig jaar, zal de Europese Provincie praktisch geen actieve Europese confraters meer tellen. Maar tussen 2018 en 2038, zullen we jongere confraters ontvangen, waarvan de meerderheid uit Afrika zal komen en die hun plaats in Europa zullen ingenomen hebben. Zij zullen actief zijn in onze missionaire engagementen, zoveel is zeker, maar ook in het beheer en de animatie van de provincie. Misschien moet het wisselen van de brillen op de eerste plaats op dat niveau plaats vinden. De jonge confraters die in Europa zullen benoemd worden, zijn dit niet om ons te “depanneren” gedurende enige tijd, maar om heel hun plaats in te nemen en voort te duren in de zending die hun zal worden toevertrouwd.

Onze provincie is een provincie geworden van missie en benoeming. Deze confraters zullen geen honderdtallen zijn, maar zij zullen benoemd zijn geweest voor een duurzame zending in Europa. Dit heeft een belangrijk gevolg voor onze onroerende bezittingen. Wat we moeten voorzien voor onze huizen, is niet alleen maar de ruimte die we vandaag en morgen nodig hebben voor ons Europeanen, maar voorzien welke de noden zijn van deze confraters die binnen twintig jaar actief zullen zijn in Europa. Op welke plaatsen en in welke hoofdstad zullen ze moeten voorbijkomen, vergaderen, werken ? Dat vergt van ons een belangrijk werk van nadenken en van planning van onze missionaire engagementen om onze apostolische prioriteiten daaruit af te leiden.

Wat uiteindelijk van belang is bestaat er niet in dat men ons herinnert in de komende eeuwen, maar, dat het verstrekte werk zou verder duren. En er is geen reden om hieraan te twijfelen. “Hemel en aarde zullen voorbijgaan ! Mijn woorden zullen niet voorbijgaan !”

Ons [bleu marine]“Nunc Dimitis (Laat nu, o Meester…”)[/bleu marine] (Luc. 2, 29-32) moet werkelijk vreugdevol zijn !

Aan u allen, en ook aan al onze vrienden, wensen we u een mooie voorbereiding van ons jubileum en de gedenkwaardige vieringen in elk opzicht.

  De Provinciale Ploeg van Europa

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 392 / 1148043

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License