missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
ALGERIJE

BOODSCHAP VAN PAUS FRANCISCUS
BIJ DE ZALIGVERKLARING VAN DE MARTELAREN

vrijdag 21 december 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

De ceremonie in het heiligdom van Santa Crus van Oran, zaterdag 8 december / Stringer-EPA/MaxPPPGeliefde broeders en zusters,

Op deze zaterdag 8 december, viert de Kerk in Algerije met vreugde de zaligverklaring van negentien mannelijke en vrouwelijke religieuzen martelaren. Ik verenig me met uw dankzegging voor deze levens, helemaal gegeven uit liefde voor God, voor het land en voor al zijn bewoners met wie gij het nederige dagelijkse leven deelde in een geest van broederlijkheid, van vriendschap, van dienstbaarheid. Ontvangt hier mijn broederlijke aanmoedigingen opdat deze viering zou helpen tot het helen van de wonden van het verleden en een nieuwe dynamiek zou scheppen van de ontmoeting en van het samenleven in het gevolg van onze gelukzaligen.

Ik ben de Heer President van de Algerijnse democratische en volkse Republiek, de Heer Adbdelaziz Bouteflika, zeer erkentelijk en ook zijn medewerkers, de viering te hebben vergemakkelijkt op Algerijnse bodem van de zaligverklaring van Mgr. Pierre Claverie en zijn achttien gezellen en gezellinnen, martelaren van de grootste liefde. Ik wil zo heel mijn affectie uitdrukken voor het Algerijnse volk dat groot en veel lijden heeft gekend gedurende de maatschappijcrisis waarvan het slachtoffer is geweest in de laatste tientallen jaren van vorige eeuw.

Door gedachtenis te vieren van de dood in Algerije van deze negentien christelijke slachtoffers, willen de katholieken van Algerije en van de wereld de getrouwheid vieren van deze martelaren aan het Vredesproject dat God aan alle mensen inspireert. Zij willen tevens in hun gebed alle zonen en dochters van Algerije opnemen die, zoals zij, slachtoffers zijn geweest van dezelfde geweldpleging, om met getrouwheid en respect voor de andere hun verplichtingen van gelovigen en burgers op deze gezegende grond te hebben nageleefd. Het is ook voor hen dat wij ons gebed richten en dat wij ons erkentelijk eerbetoon uitdrukken.

De katholieke Kerk in Algerije weet dat zij de erfgename is, samen met heel de Algerijnse natie, van de grote boodschap van liefde voorgelegd door één van de talrijke spirituele meesters van deze aarde, de heilige Augustinus van Hippo. Zij wenst diezelfde boodschap te dienen, in deze tijden waarin alle volkeren zoeken hun streven te doen vooruitgaan om “samen te leven in de vrede”.

Door de zaligverklaring van onze negentien broeders en zusters, wil de Kerk getuigen van haar verlangen verder te werken aan de dialoog, de eendracht en de vriendschap. Wij weten dat deze onuitgegeven gebeurtenis in uw land een groot teken van broederlijkheid zal tekenen in de Algerijnse hemel met bestemming voor de hele wereld.

Wij zijn gelukkig dat deze viering kan beleefd worden in een heiligdom dat opgedragen is aan de Maagd Maria die bijzonder aanwezig is in onze beide religieuze tradities. Moge de moederlijke blik van de Zalige Maagd Maria, vol van genade, heel mooi en zuiver, u beschermen en bewaren.

In het Vatikaan, 2 december 2018

  Franciscus

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 123 / 1160419

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License