missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar 2019

Eur-Echo Winter 2018 (1)
zaterdag 29 december 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[bleu marine]PROVINCIE EUROPA - MISSIONARISSEN VAN AFRIKA[/bleu marine]


“Verheugt u in de Heer… ik herhaal het : verheugt u !” [mauve fonce] (Filip. 4, 4)[/mauve fonce]

Dat is het wachtwoord van de apostel Paulus op de derde zondag van de Advent. Maar kan men de vreugde bevelen ? En overigens, als men rondom zich kijkt, ziet men dan tekenen van de aanwezigheid ervan ? De verslagen die we elke dag op onze schermen bekijken spreken maar zelden van vreugde. Integendeel, die gebeurtenissen zeggen ons ongezouten dat er gevochten wordt in Afrika en in Jemen ; dat grote delen van de bevolking van Centraal Amerika emigreren op zoek naar een betere toekomst, zoals de vluchtelingen uit Irak en uit Syrië. Ons “gemeenschappelijk huis”, de aarde, lijdt eveneens en vervalt. Zelfs onze Heilige Moeder de Kerk lijkt wel gevat in een vlaag van kritieken en veroordelingen. Onderwerelden gemaakt door mensenhanden worden duidelijk uitgestald : “De aarde vervat in rouw, heel de wereld verkommert… de aarde is geprofaneerd geworden door haar bewoners, want zij hebben de wetten overschreden” [mauve fonce](Is. 24, 4-5).[/mauve fonce]

“Omringd door deze grote winter van mensen en dingen, door deze grote afgematte en lauwe winter die onze hoofden niet wakker maakt, gierig als hij is geworden, zelfs met zijn sneeuwbuien die vroeger de klaarheid van onze blikken deed heropleven, zullen we ons dan tevreden stellen met het zoete gesnor van onze kleine Kerstliederen ?”  [1]

Ziedaar, een goede vraag die ons aanspreekt. In en groot deel van ons Europa, zullen Kerstmis en het einde van het jaar overmeesterd worden door de dolle waanzin en de consumptie… en dan zal er een nieuw jaar beginnen met zijn levenslot van ontgoocheling en van droeve beelden op onze televisieschermen. Wel, zijn wij dan werkelijk afgesloten in die onvermijdelijke kringloop ?

Neen, zoveel is zeker. Wij vieren op het Kerstfeest, het doordringen van het goddelijke in onze mensheid, in onze geschiedenis en in het vlees van Jezus van Nazareth. God met ons, Emanuel. Zijn geboorte, zoals al zijn geboortes, heeft zich uitgedrukt in een kreet, die van het leven. Maar de zijne is een levenskracht geworden voor de anderen, voor ons en voor de wereld. Misschien zijn onze kribbetjes te klein om de kreten te omvatten van de kinderen martelaars van de aarde die het kind Jezus samenbrengt in zijn vlees. Omdat hij de God met ons is, hoe zou hij dan ook niet schreeuwen samen met ons ?

Elke bevalling is pijnlijk. Dat was ongetwijfeld het geval voor Maria. Maar voor ons vandaag, is de geboorte van Jezus bron van grote vreugde. Want “door een mens ter wereld te brengen” [mauve fonce](Jo. 16, 21)[/mauve fonce], heeft Maria hem geofferd, degene die al onze kreten samenbrengt en deze naar de Vader brengt. Kerstfeest van vreugde want Kerstfeest van geloof.

En verder, zijn we een jubileumjaar ingetreden : 150 jaren van missionaire inzet bekroond door de zaligverklaring van onze vier confraters van Algerije; jubileren dat is zich verheugen en deze vreugde delen met de vrouwen en mannen die ons nabij zijn. Het is ook enkele passen zetten, volgens onze mogelijkheden, naar de vrouwen en mannen die een beetje verder zijn. Op hun beurt, zullen ook deze laatste voor ons bron van vreugde zijn.

“Mogen de gelukzaligen Jean, Alain, Charles en Christian, voor ons ten beste spreken op de dageraad van deze nieuwe levensperiode van onze missionarisfamilie!”

Gérard Chabanon, Georges Jacques en Didier Lemaire
 

[1François Cassingena-Trèvedy, La voix contagieuse, éditions Tallandier, 2017, p. 22


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 180 / 1113647

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License