missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
ALGERIJE

WITTE PATERS, TE TIZI-OUZOU

RELAIS PERES BLANCS - MAGHREB N°31
woensdag 6 februari 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Algerije is een land in het hart van Noord Afrika. Voor de grootte ervan, het neemt de tiende plaats in van de wereld en de eerste in Afrika met een oppervlakte van 2.381.741 vierkante km. Het is in dit groot, mooi en rijk land, die een moslimmeerderheid telt, dat de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) gesticht zijn geweest door kardinaal Lavigerie in 1868.

[bleu]Tizi-Ouzou[/bleu] is een stad gesitueerd in de vallei van de oued Sébaou op 100 km. ten oosten van Algiers, de hoofdstad van Algerije. Zij bevindt zich op 80 km. van de luchthaven Houari Boumedienne. De wilaya (stad) zelf breidt zich uit over een oppervlakte van 2.958 viertante km. Zij wordt omgeven door de Djuradjura, een gebergte, aan de boord van de Middellandse Zee, dat de langste bergketen van Kabylië vormt. De Missionarissen van Afrika zijn in de wilaya van Tizi-Ouzou sinds 1873. Tagmunt Azouz in Beni Douala was de eerste post van de Witte Paters. De gemeenschap van Tizi werd in 1875 geopend. Zij is tegenwoordig de oudste gemeenschap van al de gemeenschappen van de Missionarissen van Afrika in de wereld. Het is daar dat onze 4 confraters, die onlangs zalig verklaard werden, hun leven hebben gegeven uit liefde en trouw op 27 december 1994.

Onze drie voornaamste activiteiten : de parochie, de bibliotheek en lessen als steun aan de school, zoals gewoonlijk, ondanks de vermindering van de confraters die in deze gemeenschap leven : tegenwoordig 2 ter plaatse, en een derde wordt verwacht. Wij werken voor het voortduren van het werk begonnen door onze voorgangers.

Onze levensvreugde als getuigen van het Evangelie in deze streek voedt zich met de sterke wil het hele erfgoed van onze stichter kardinaal Lavigerie en van onze ouderen te bewaren. In onze onvermoeibare toewijding van ontmoeting en dialoog, zouden we dit werk willen voortzetten van een brug te zijn tussen verschillende personen, opdat ons huis en onze relaties werkelijk plaatsen en momenten zouden zijn van ontmoetingen niet enkel voor ons, maar ook voor de anderen.

[bleu marine]Wat doen de Missionarissen van Afrika in Tizi ?[/bleu marine]

Zoals we reeds vermeld hebben zijn de drie voornaamste activiteiten van de gemeenschap van Tizi-Ouzou : de parochie, die onze samenwerking met de lokale kerk tekent, de ontmoeting met het Algerijnse volk dankzij onze bibliotheek en de ontvangst thuis, en de lessen Frans en Engels als hulp voor de school op alle vlakken en categorieën (van het derde jaar lagere school tot de volwassenen die hun universiteit beëindigd of gemist hebben).

In ons parochieleven begeleiden we meer en meer Algerijnse christenen of buitenlandse studenten die vragen gevoed te worden in hun spirituele leven door sacramenten en vormingen. In de schoot van de parochie wordt ons leven getekend door het aalmoezenier zijn bij de studenten. In dit aalmoezenierschap zijn twee dimensies te noteren : een pool voor de buitenlandse studenten die in Tizi-Ouzou leven, en de meest in beslag nemende pool die ons diep openstelt voor ons Algerijnse levensmidden doorheen onze bibliotheek.

Onze bibliotheek is een centrum van documentatie en van ontmoeting. We hebben jaarlijks ongeveer 350 studenten, in geneeskunde, apotheek, biologie, Engels en Tamazight (het Berbers in de variante van de streek, Kabylië), en enkele professionelen (leraars, professoren, apothekers en dokters). We bieden een kader van ontmoeting, van studies en van herzieningen voor de jongeren van de streek.

Onze ontmoeten met het Algerijnse volk verloopt dus doorheen de ontvangst, het luisteren, de bibliotheek, en de lessen als steun. Het daardoor dat wij de vriendschap, de broederlijkheid, de wederzijdse kennis en de zin voor de eenheid, de rechtvaardigheid en de vrede verdiepen. Wij trachten te groeien de enen met de anderen in de eenheid van een gemeenschap rijk aan raciale, taalkundige, godsdienstige en culturele verscheidenheden.

  Vincent Kyererezi, WP te Tizi.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 257 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License