missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tabagisme in Afrika

Afrika, het eldorado van de nicotine made in Europe

Bron “mafrwestafrica”
vrijdag 8 februari 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Door Damien Glez
Damien Glez is tekenaar-editorialist franco-burkinabe


Een onderzoek stelt vast wat iedereen kon weten : de sigaretten die in Afrika verkocht worden zijn meer toxisch dan deze die in Europa gerookt worden. Wie is de verantwoordelijke van deze vergiftiging ?

Gehalte van nicotine, van monoxyde van koolstof en van totale deeltjes : met een gelijkheid van sigaretten, roken de Afrikanen meer toxische componenten dan de Europeanen. De Afrikaanse pers – in het bijzonder de Marokkaanse en de Senegalese – vermeldt, de laatste dagen, een onderzoeksprijs overgedragen door de ONG Public Eye, die zelf het onderzoek vermeldt van de Franse journaliste Marie Maurisse over de samenstelling van de tabaksstengels “made in Switzerland”, voorbehouden voor de export naar de landen van het Zuiden. De vaststelling is onherroepelijk : de sigaretten die in Afrika verbruikt worden zijn meer toxisch dan deze die in Europa gerookt worden.

Een wettige praktijk ?

Schandaal ? De gemakkelijke reactie van de sigarettenmakers stelt gerust maar verontrust evenzeer : de praktijk is niet onwettig. Die overeenkomst met de wetten van het Afrikaanse continent stelt gerust, door het spectrum weg nemen van een complotoplichterij. Maar de dubbele standaard wat betreft de samenstelling van de te roken pakjes is ook iets wat verontrust, wat de vrouwelijke auteur van het onderzoek ertoe leidt de reuzen van de tabak te bestempelen als immoreel en onverantwoordelijk, bij gebrek aan “misdadigers”.

Wie heeft niet waargenomen, in Afrika, dat een roker die zonder geld valt zijn aankoop niet tot later uitstelt, om de eenvoudige reden dat het verkoop “per stuk” hem toegang verleent tot het precieuze vergif ?

Men hoeft geen bezetene van de mathematische extrapolatie te zijn om het gevaar te begrijpen van een fatale combinatie : de Afrikaanse rokers roken, per stuk, meer toxische samenstellingen, terwijl ze er in meer en meer belangrijke hoeveelheden gaan “verbranden”. Volgens het laatste rapport van de Atlas van de tabak, blijft het tabagisme toenemen op het continent, terwijl de landen van het Noorden voortdurend nadenken aan de uitbreiding van de verboden ruimtes voor de rokers, aan de verhoging van de afradende taksen en aan technieken van afwijzing sensibiliseren, zoals het afdrukken, op de pakjes, van beelden van necrose in de longen en kanker in de mond.


>>>TE LEZEN - Afrika ten Zuiden van de Sahara : het verbruik van sigaretten is met 52 % gestegen tussen 1980 en 2046 (in het Frans)


Wie heeft niet gezien hoe een Europese toerist hele fardes sigaretten opslaat die goedkoop zijn in talrijke landen van het Zuiden ? Wie heeft niet opgemerkt; in Afrika, een roker die zonder geld valt zijn aankoop niet uitstelt tot later dankzij de verkoop “per stuk” wat hem toegang verleent tot dit waardevol vergift ? Wie heeft niet de campagnes van sponsoring gevolgd, dikwijls geënt op muzikale evenementen, of nog – onwaarschijnlijke samengaan – verbonden met sportmanifestaties die pleiten voor het optimale onderhoud van zijn lichaam ? Het OMS waarschuwt : onder de 77 miljoen rokers in Afrika, zouden de sterfgevallen verbonden met de tabak moeten verdubbelen tussen nu en 2030.

Waarom zijn de grenzen van uitzending voor de sigaretten, voor het continent, meer laks dan elders ?

De sigaret, het derde opium van het volk ?

Helaas, als Afrika het eldorado is van een nicotine die in het Noorden verduiveld wordt, dan is het omdat het de opvangplaats is van alle soorten junk products die schipperen op de as van voorbijgestreefde/namaak producten. En zoals de sigaret, zijn sommige van deze gecommercialiseerde verwijzingen addictief, naar het voorbeeld van medicamenten.

De blikken keren zich dan naar de Afrikaanse wetgevers : waarom zijn de grenzen waar gerookt mag worden, op het continent, vrijer dan elders ? Een gebrek aan concentratie van de ministers die ondergedompeld zijn in zoveel gezondheidsproblemen ? Zin voor talrijke taksen bij gebrek verhoogd te worden ? Invloed van de lobbying ? Zou de sigaret het derde opium van het volk zijn, na de godsdienst zoals deze gezien wordt door Karl Marx en het bier, dat andere product waaraan niet geraakt mag worden ?

Te lezen in het Frans in “Jeune Afrique”

Het tabagisme gaat ontploffen in Afrika aan de horizon 2025, volgens OMS
Tabagisme : Afrika door rook bedwelmd

Bron : Tabagisme en Afrique


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 268 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License