missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Congo

Opbouw van een altaar in het heiligdom Lukanada

INFI-PAC – nr. 78 – januari 2019
maandag 18 februari 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
[marron]Het is op deze heuvel dat op een zekere 15 september 1906 de allereerste evangelisatie van Zuid-Kivu is begonnen met de komst van een kleine ploeg missionarissen van Afrika gevormd door Pater Jozef Van der Haeghe en 2 catechisten. Zijn twee confraters, Pater Raphaël Roy en broeder Lambert, gingen hem vervoegen op 20 september 1906.[marron]


[marron]Vandaag, is deze plaats een pelgrimsoord geworden, plaats waar in vrede de eerste missionaris, JOZEF VAN DER HAEGHE (1874-1906) rust, Belgisch missionaris gestorven door uitputting twee maanden na zijn komst te Nyangezi in 1906, op de leeftijd van 32 jaren.[/marron]

Beste vroegere mannen en vrouwen van de PAC, beste vrienden en vriendinnen,

Ik groet jullie broederlijk vanuit Bukavu, waar de situatie kalm is na deze historische democratische maar slechts uiterlijke wisseling die we zopas hebben beleefd. Het Congolese volk wacht het verder verloop af voor een diepe verandering zozeer gewenst sinds jaren.

Maar als ik jullie vandaag schrijf, dan is het in verband met het [bleu]Heiligdom van Lukananda[/bleu] gelegen op een twintigtal kilometers van Bukavu : deze plaats op de heuvel waar de eerste Missionarissen van Afrika zijn aangekomen op 15 september 1906.

Op 8 december 2018, hebben we daar de opening van ons Jubileum van 150 jaren gevierd, voorgezeten door Mgr. de Aartsbisschop van Bukavu. Pater Jozef Van der Haeghe heeft daar zijn graf. Broeder Michel Dubois heeft bijgedragen aan herbebossing van die heuvel.

Installatie van een voorlopige tribune op het begin van de funderingen.
  Bij deze unieke gelegenheid van ons Jubileum, heeft de Aartsbisschop van Bukavu zijn vurig verlangen uitgedrukt een groot altaar op te bouwen voor misvieringen in een tribune. Dit altaar zal opgebouwd worden ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van onze stichting. De totale kostprijs van het werk wordt geschat op 50.000 dollars.

De Missionarissen van Afrika, de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika, evenals de twee lokale congregaties gesticht door de Witte Paters en de Witte Zusters, namelijk de Congregatie van Maria Koningin van de Apostelen en de Broeders Dienaars gaan hiertoe bijdragen.

Dat is de reden waarom ik naar jullie toekom, mijn beste confraters van de PAC in het algemeen en van het Aartsbisdom Bukavu in het bijzonder, om uw hulp te vragen opdat dit werk zou gerealiseerd worden voor het afsluiten van ons Jubileum op 8 december 2019.

Ik bedank u bij voorbaat voor uw edelmoedigheid en “Met Christus, altijd trouw aan Afrika !”
Plaats van het podium en van het altaar.

Met mijn vriendelijke groeten aan elk van jullie.

  28 januari 2019

Emmanuel Ngona
Provinciale Overste van de PAC [1]

[1Province Afrique Centrale - Provincie Centraal-Afrika


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 191 / 1148180

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License