missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Zuid Afrika

WENSEN UIT ZUID-AFRIKA

Nuntiuncula 711 Februari 2019
dinsdag 26 februari 2019 door Webmaster

Beste vrienden,

Paus Franciscus in zijn boodschap voor de 2019 Werelddag van de Vrede concentreert zich op ’goede politiek’. Wel een beetje vreemd want in onze oren klinkt politiek naar leugen en manipulatie, iets dat men moet vermijden en links laten liggen. Maar ’politiek’ aan de oorsprong betekende zorg voor het algemeen welzijn, harmonie en vrede scheppend tussen mens en alhoewel de verschillen in cultuur, ras en land. "Politieke actie" zegt Paus Francis: "is een van de nobelste uitdrukkingen van liefde voor de naaste en behelst ook onze zorg voor de toekomst van onze planeet aarde, voor de jeugd en de minsten onder ons, in hun dorst naar vervulling." Dat is echt tegendraads. Dank u, Paus Franciscus.

De Dag voor de Zieken en dezen die voor hen zorgdragen, dit jaar, in ons bisdom Bethlehem maar ook wereldwijd, heeft als thema [bleu]’Waarom is de wereld zo ziek?’[/bleu] aantonend dat het niet enkel gaat om menselijke wezens maar om de hele samenleving, met de natuur bij inbegrepen (klimaat verandering). Dat is ook een van de redenen waarom het verschijnsel van migratie en vluchtelingen - dat er altijd geweest is - is dramatisch toegenomen. De grondreden – dat is niet enkel mijn opinie maar ook van onze huidige Paus Francis - neemt de gedaante van hebzucht en een ongebreideld streven naar comfort, gebrek aan zorg voor het welzijn van anderen en zelfs van onszelf. Wij zijn bestuurd door een geest van liefde en respect voor elkaar en de schepping als Gods handwerk, in God haar oorsprong vindend, of we zijn bestuurd door een geest van zelfgenoegzaamheid zich houdend bij de wet van de sterkste in het nadeel van de zwakken. Dat is dikwijls verwoord in slogans als ’Ik wil het allemaal voor mij en ik wil het nu onmiddellijk’ en de wet van ’nooit genoeg’.

Wat kan ik u wensen? Dat Christus het centrum van uw leven moge zijn, altijd bereid om te leren en zich af te keren van wegen die naar de dood leiden: onze eigen, die van anderen en die van de natuur. Dat wij allen een nieuwe schepping mogen zijn, opnieuw beginnend, geleid door de Heilige Geest. het voorbeeld van Maria volgend, onze hemelse moeder.

  +Jan De Groef, M.Afr.
Bisschop van het bisdom Bethlehem, Zuid Afrika

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 126 / 1160419

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Zuid Afrika   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License