missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vasten 2019

Gedoopt en gezonden – de Kerk van Christus in missie in de wereld 1

Netzwerk Afrika Deutschland (NAD)
woensdag 6 maart 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

De Buitengewone Missiemaand 2019 – een vluchtig overzicht

De tientallen jaren na de verwoestingen door de oorlogen van Napoleon hebben in de katholieke Kerk een dynamiek doen ontstaan en de meest uitzonderlijke missionaire initiatieven in de geschiedenis van de Kerk.
Er ontstonden vele grote missionaire sociëteiten in de 19de eeuw en deze hebben duizenden mannen en vrouwen missionarissen naar Afrika en Azië gezonden. In dikwijls moeilijke levensomstandigheden, hebben zij het goede nieuws van Jezus verkondigd en zij hebben nieuwe christelijke gemeenschappen gesticht. Maar, de koloniale context en hun overtuiging van de superioriteit van de Europese cultuur hebben dikwijls de verkondiging van het Evangelie vervalst.
De nationalistische gedachte had Europa in de catastrofe van de Grote Oorlog gestort wanneer paus Benedictus XV in 1919 zijn encycliek “Maximum illud” schreef. Hij moedigt de Kerk aan zich opnieuw in te zetten in de universele missie, vrij van het historisch gewicht van het kolonialisme en van de expansionistische ideologieën.
Honderd jaar later, kondigt paus Franciscus een “Maand van Buitengewone Missie” aan op een precair moment van de geschiedenis. De democratie, de mensenrechten en de morele waarden worden in vraag gesteld. Het geloof van de christenen wordt bedreigd door een geseculariseerde en materialistische cultuur, elders ook door vervolgingen. De paus nodigt ons uit om samen na te denken over de diepe betekenis en over de praktijk van de missie vandaag en om onze missionaire inzet te vernieuwen.

De Vastenmeditaties nodigen u uit voor een persoonlijke en gemeenschappelijke overweging van de talrijke dimensies van de zending van de Kerk :

  1. [bleu]Missie is persoonlijke ontmoeting[/bleu] met Jezus-Christus in Eucharistie, Woord van God, persoonlijk en gemeenschappelijk gebed. Alleen als Christus aanwezig is in ons leven, kunnen we Hem aan anderen overbrengen.
  2. [bleu]Missie is getuigenis :[/bleu] laten wij ons inspireren door de heiligen, de martelaren van de missie en de geloofsbelijders van gisteren en van vandaag.
  3. [bleu]Missie vraagt een levensvorming :[/bleu] bisschoppen en priesters, mannen, vrouwen en jongeren moeten zoeken hoe het Evangelie over te brengen in onze cultuur in transformatie.
  4. [bleu]Missie is te dienste zijn van allen :[/bleu] het is alleen het getuigenis van liefde en solidariteit met de armen die de liefde van God voor allen kan bewijzen.
[bleu marine]HET SYMBOLISME VAN HET LOGO[/bleu marine]

Het logo van de Buitengewone Missiemaand Oktober 2019 stelt een missionair Kruis voor waarvan de traditionele kleuren de 5 continenten oproepen.

HET KRUIS is het instrument en het efficiënte teken van de innige verbondenheid (‘communio’) tussen God en de mensen voor de universaliteit van onze zending. Het kruis is lichtend, hoog in kleuren, teken van de overwinning en van de verrijzenis. De wereld is transparant, want onze actie van evangeliseren kent geen barrières noch grenzen : zij is de vrucht van de Heilige Geest.
De christelijke caritas en de wereld getransfigureerd in de Geest overschrijden de afstanden en openen de blik van onze geest en van ons hart.

De woorden BAPTISES ET ENVOYES (GEDOOPT EN GEZONDEN), die samengaan met het beeld, wijzen op de kenmerkende en onmisbare elementen van elke christen : het doopsel en de verkondiging.

DE KLEUREN van het Kruis zijn traditioneel toegekend aan de vijf continenten : het rood voor Amerika, het groen voor Afrika, het wit voor Europa, het geel voor Azië en het blauw voor Oceanië.

[rouge]HET ROOD[/rouge] herinnert aan het bloed van de martelaren, zaadjes van nieuw leven in het christelijk geloof. Het Rood roept de aarde op en alles wat aards is.

[vert]HET GROEN[/vert] is de kleur van Afrika, van het leven, van de natuur, van de vegetatie. Het symboliseert de groei, de vruchtbaarheid, de jeugd en de vitaliteit. Het is ook de kleur van de hoop.

[fond noir][neige]HET WIT[/neige][/fond noir] is het symbool van de vreugde, het begin van een nieuw leven in Christus. Het is de uitdaging, voor het oude Europa, in staat te zijn zich de evangelisatiekracht weer eigen te maken die het voortgebracht heeft dankzij zo vele Kerken en heiligen.

[jaune]HET GEEL[/jaune] is de kleur van het licht, dat het ware Licht oproept. Azië is het continent waar Jezus geboren werd, onze zon.

[bleu]HET BLAUW[/bleu] is de kleur van Oceanië. Het is de kleur die het meest het onzichtbare benadert, dat het goddelijk leven oproept, wat het herinnert aan het mysterie en uitnodigt voor de transcendentie.

[bleu marine]TE OVERDENKEN VRAGEN[/bleu marine]

Laten we een blik werpen op de laatste kapittels van onze Congregaties gedurende de welke wij ons vragen gesteld hebben over manier om het missionair charisma van onze stichters of stichteressen te beleven in de werkelijkheid van vandaag.
Welke zijn de sleutelgedachten van onze missie die naar boven zijn gekomen in deze ontmoetingen ?

Netzwerk Afrika Deutschland (NAD) – www.netzwerkafrika.de - www.aefjn.org


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 115 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License