missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

De Paus spoort aan tot een meer actieve samenwerking tussen joden en christenen

Cyprien Viet – Vaticaanstad
vrijdag 15 maart 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Paus Franciscus heeft deze morgen een overweging ontwikkeld over de dialoog tussen joden en christenen, ter gelegenheid van een audiëntie voor de deelnemers aan een colloquium georganiseerd voor de 50ste verjaardag van het overlijden van kardinaal August Bea, een belangrijke figuur van het IIe Vaticaans Concilie.[/marron]

De Paus die de deelnemers aan het colloquium over kardinaal Bea begroet, met hun familie. (Vatican Media)Een reeks conferenties worden georganiseerd om de gedachtenis van kardinaal Bea (1881-1968) te vieren, een Duitse jezuïet die een pionier van het oecumenisme was en de eerste voorzitter van het Secretariaat en later de pontificale Raad voor het bevorderen van de Eenheid van de Christenen, van 1960 tot zijn dood.

De Paus heeft hulde betoond aan zijn oude confrater jezuïet en eraan herinnerd dat hij bezield was “vooral door het goed begrip tegenover de anderen”, het bewustzijn dat er “geen waarheid is buiten de liefde” en “van een goedheid die de banden van eenheid ontdekt en schept”, “en door de volharding van degene die niet ophoudt te beminnen”. Ondanks de aanklachten en de lasterpraat, was hij «noch optimist noch pessimist, hij was realist over de toekomst van de eenheid : enerzijds bewust van de moeilijkheden, en anderzijds overtuigd van de noodzaak aan het verlangen van de Heer te beantwoorden dat de zijnen “één ding ”zouden zijn”».

Een samenwerking die de goede weg moet tonen voor allen

In de lijn van de teksten van het IIe Vaticaans Concilie en de persoonlijke intuïties van kardinaal Bea, heeft de Paus de joodse en katholieke professoren aangemoedigd om samen te werken, zowel in de Gregoriaanse Universiteit in Rome als in de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Deze samenwerking is niet voorbehouden aan een elite maar kan vruchten dragen voor allen door te goede weg te tonen. “De vriendschap en de dialoog tussen joden en christenen zijn inderdaad geroepen om de grenzen te overstijgen van de wetenschappelijke gemeenschap. Het zou mooi zijn, bijvoorbeeld, dat in eenzelfde stad rabbijnen en pastoors zouden samenwerken, met hun respectievelijke gemeenschappen, in dienst van de lijdende mensheid om wegen van vrede en van dialoog met allen te bevorderen”, zo heeft de Paus uitgelegd.

Tenslotte heeft de Paus de deelnemers aan deze conferenties opgedragen aan kardinaal Bea uitgenodigd nieuwe kracht te geven aan ”de onomkeerbare inzet in het zoeken naar de eenheid tussen de christenen en in de concrete promotie van vernieuwde vriendschappen met onze joodse broeders. Met deze wensen roep ik van de Allerhoogste alle zegening in op onze weg”, zo heeft hij besloten.

[bleu marine]Bron : [/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 194 / 1149063

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License