missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

Een vertegenwoordigster van het Vaticaan
bij de commissie van de UNO over de vrouwen

Vatican News - 14 maart 2019
zaterdag 16 maart 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Vrouwen die leiden, invloedrijk of beslissend zijn… allen zijn zij samengekomen van 11 tot 22 maart in de zetel van de UNO in New York voor de 63ste sessie van de Commissie over de condities van de Vrouw. Voor de eerste keer dit jaar, heeft de Heilige Stoel een vertegenwoordigster gestuurd, het betreft hier Barbara Jatta, directrice van de musea van het Vaticaan.[/marron]

Barbara Jatta, directrice van de musea van het Vaticaan.

Terwijl de schandalen van misbruik op religieuze zusters in de schoot van de Kerk een schokgolf teweegbrengen en een bewustwording wat betreft de situatie van de vrouw in de katholieke instellingen, toont het Vaticaan dat het vrouwen met macht en grote verantwoordelijkheden beschut. Dat is het geval van Barbara Jatte, directrice van de musea van het Vaticaan. Benoemd in december 2016 door Paus Franciscus, wordt zij zo de eerste vrouw die deze post bezet. Een post die hem gebracht heeft tot een andere eerste keer : deze dinsdag 12 maart, was het Vaticaan, door de figuur van de kunsthistorica, aanwezig bij de Commissie over de condities van de Vrouw, georganiseerd door de UNO van 11 tot 22 maart.

De directrice van de musea van het Vaticaan heeft deelgenomen aan de conferentie “Vrouw aan de macht” georganiseerd door Maria Fernanda Espinoza Garces, voorzitster van de algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vergezeld door de presidente van Litouwen, van Trinitas-en-Tobago en van de Colombiaanse vicepresidente, heeft Barbara deelgenomen aan de ronde tafel met als titel “Hoe de vrouwen dirigenten de wereld veranderen”. “Met mijn deelname, zo getuigt Barbara Jatta bij de Italiaanse sectie van Vatican News, heeft de Heilige Stoel een belangrijk teken willen geven betreffende de aanwezigheid van vrouwen aan de top van zijn structuren”. Volgens de Romeinse, is de maatschappij veranderd en de Heilige Stoel heeft zich aangepast aan zijn tijdperk, “de vrouwen hebben meer en meer verantwoordelijkheidsposten in de schoot van het Vaticaan”.

[bleu marine]De vrouwen meer en meer talrijk [/bleu marine]

Barbara Jatta is inderdaad niet de enige vrouw die bevorderd is geweest gedurende het pontificaat van paus Franciscus. De twee ondersecretaressen van het dicasterium voor de leken, de familie en het leven, Linda Ghisoni en Gabriella Gambino, op die post sinds november 2017, hebben deelgenomen aan de recente Ontmoeting voor de bescherming van de minderjarigen. Een andere vrouwelijke figuur van het Vaticaan, één van de meest invloedrijken, Flaminia Giovanelli : eerste leken vrouw genoemd tot ondersecretaresse van de pontificale raad Rechtvaardigheid en Vrede in 2010, later ondersecretaresse van het dicasterium voor de dienst van de integrale menselijke ontwikkeling, heeft zich teruggetrokken in april 2018.

De 63ste sessie van de Commissie van de Verenigde Naties is gericht rond de systemen van sociale bescherming, de toegang tot de openbare diensten en de duurzame infrastructuren in de schoot van de gendergelijkheid en de autonomisatie van de vrouwen en de meisjes. De vraag van “vrouwen en meisjes van Afrikaanse afkomst” zal zich eveneens in het hart van deze sessie bevinden, zoals men kan lezen in de voorstelling van de gebeurtenis.

[bleu marine] Bron : [/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 97 / 1159537

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License