missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

« Onwezenlijk »

dinsdag 26 maart 2019 door Jan Heuft

Na een aantal medische controles te hebben ondergaan in Nederland, met gelukkig goede resultaten, sta ik weer “op de barricades” in Algerije. Twee weken afwezigheid is een goede onderbreking om weer wat bij te tanken in de dagelijkse beslommeringen! Maar het is juist in deze periode dat een nieuwe Arabische lente hier losbarstte.

Met een zekere angst vroeg ik mij tijdens mijn afwezigheid af of ik nog wel terug zou kunnen gezien de stakingen betogingen. Tot mijn grote verwondering vertrok het vliegtuig uit Brussels zonder enige vertraging, zelfs 5 minutes eerder, het geen ik, in mijn 50 jarig ervaring nog nooit meegemaakt had. Bij aankomst in Algiers functioneerde alles op normale wijze! Zelfs op mijn rit van het vliegveld, via de hoofdstad naar mijn huis op 20 km afstand, viel er niets bijzonders op te merken.

En toch is er een belangrijke revolutie gaande, waar duizenden en duizenden in het hele land, dagelijkse de straat opgaan om te demonstreren voor verandering van het politieke systeem. Vooral op de vrijdagmiddagen vinden die betogingen hun hoogte punten, zoals de gele jasjes op zaterdag in Frankrijk. Het verschil is wel dat er niet geplunderd wordt, dat zelfs eventuele veroorzaakte rommel aan het einde van de dag keurig wordt opgeruimd.

Mijn verwondering was dat ik 2 dagen later gewoon de gevangenis van Bouira kon bezoeken, gelegen op 150 km ten westen van Algiers. Het was druk op de autoweg, de benzine pompen waren open en cafés/restaurants puilden uit van bezoekers, zoals gewoonlijk. In de gevangenis sprak ik lang met Belgische gedetineerde die zo ongeveer wist wat “wat er buiten” plaats vond via zijn bewakers. Met de directeur sprak ik nog langer maar natuurlijk niet over de politiek of de aan de hand zijnde revolutie, maar over zijn familie en het “wel en wee” van zijn kinderen.

Op de stichting gaat alles zo z’n gangetje met natuurlijk altijd weer die schrijnende gevallen van ernstige zieke mensen, in grote armoede, met zeer slechte behuizing en eten. De toeloop naar ons lokaal is weer iets toegenomen. Er wordt door de overheid minder jacht gemaakt op migranten/vluchtelingen vanwege dat ze het te druk hebben met het in goede banen leiden van de dagelijkse aanwezige betogers!
Schoonmaken na evenementen

Toch doet het allemaal een beetje “onwezenlijk aan” als je bedenkt (zo van de een op de andere dag) dat ik zaterdag avond nog de “Stille Omgang” in Amsterdam liep met de parochianen uit het Gooi. Dat et enkele dagen later “een aanslag” in Utrecht werd gepleegd. “De wereld draait door” is de titel van het welbekende Nederlandse TV programma. Het is te hopen dat “Wereld niet dol draait”, zoals nogal eens gebeurt bij “schroeven en bouten”.

Ergens zie ik voor ons allen de overeenkomst van wat de vermoordde Mgr. Pierre Claverie noemde “aanwezig zijn op de breeklijnen van de samenleving. Dikwijls worden we met “onze neuzen” op de dagelijkse realiteiten gedrukt et is het aan een ieder van ons om er van te “maken wat er van te maken valt”!
U kunt vanavond nog naar mij luisteren in het radio programma EO: Onderweg NPO 5 tussen 22.05 tot 23.00

Aan U allen het aller beste, nog veel dank voor de goede ontvangst gedurende mijn laatste verblijf in Nederland,

  Jan

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 3077 / 1149063

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License