missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Europees Parlement

STOP RACISME TEGEN PERSONEN VAN AFRIKAANSE OORSPRONG IN DE EU

Perscommuniqué
dinsdag 2 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
  • Een grotere aandacht voor personen van Afrikaanse oorsprong in het budget op lange termijn van de EU.
  • De Lidstaten geroepen een einde te stellen aan de raciale profilering in het strafrecht en de strijd tegen het terrorisme.
  • Vraag van herstellingen voor de misdaden tegen de mensheid gepleegd gedurende de Europese kolonisatie.
  • Er leven 15 miljoen Afro-europeanen in de EU.

[saumon]Engelse versie :[saumon][/saumon][/saumon] End racist discrimination against Afro-European people in the EU

De personen van Afrikaanse oorsprong worden geconfronteerd met een structureel racisme in Europa, volgens de afgevaardigden, die de EU et haar Lidstaten oproepen maatregelen te treffen om het te bestrijden.

In een resolutie aangenomen vorige dinsdag door 535 stemmen voor, 80 tegen en 44 onthoudingen, spoort het Parlement de EU en de nationale autoriteiten aan een antiracistische politiek te ontwikkelen en een einde te stellen aan de discriminatie op de gebieden van de opvoeding, van de huisvestiging, van de gezondheid, van het strafrecht, van de politieke deelname en van de migratie.

Bij het zien van de groeiende afrofobe aanvallen, vragen de afgevaardigden aan de Europese Commissie en aan de Lidstaten het racisme, de discriminatie en de xenofobie te erkennen waaronder de Afro-europeanen lijden, hun een adequate bescherming te verlenen tegen de ongelijkheden en zich te verzekeren dat de hatelijke gewelddaden het object vormen van waarachtige onderzoeken, achtervolgingen en sancties.

Met de personen van Afrikaanse oorsprong zou overigens meer rekening moeten worden gehouden in de actuele financieringsprogramma’s evenals in het aanstaande meerjarig financieringskader (2021-2027).

Voorlopige hechtenis en raciale profilering

De afgevaardigden klagen de groeiende kwetsbaarheid aan van de personen van Afrikaanse oorsprong, en wijzen met de vinger op de talrijke gewelddadige incidenten en zelfs van de sterfgevallen. Zij klagen eveneens het frequente gebruik aan van de raciale en etnische profilering in de toepassing van het strafrecht, de antiterroristische maatregelen en de van de immigratiecontroles, en sporen de Lidstaten aan een einde te stellen aan deze praktijk.

Misdaden tegen de mensheid gedurende het kolonialisme

De resolutie nodigt de instellingen en de landen van de EU uit het voorbeeld te volgen van de Lidstaten die reeds maatregelen hebben getroffen om de onrechtvaardigheden en de misdaden tegen de mensheid begaan in het verleden te compenseren. Deze historische misdaden, gepleegd in naam van het Europese kolonialisme, hebben ook vandaag nog een negatief impact op de personen van Afrikaanse oorsprong, zo bevestigen de afgevaardigden.

De afgevaardigden stellen voor over te gaan tot het weer goed maken zoals het aanbieden van openbare excuses en het teruggeven van de gestolen objecten aan hun land van oorsprong. Het Parlement roept ook de landen van de EU op hun koloniale archieven te declassificeren en een globaal perspectief te bieden over het kolonialisme et de slavernij in hun schoolprogramma’s.

Context

Ongeveer 15 miljoen personen van Afrikaanse oorsprong leven in Europa vandaag. Deze personen worden geconfronteerd met de discriminatie en de negatieve stereotypen die diep ingeworteld zijn.

In de school, verkrijgen de Afro-europese kinderen lagere nota’s dan hun blanke kameraden; hun schoolverzuim ligt heel wat hoger.

[bleu marine]Bron : [/bleu marine] Actualités du Parlement européen, 26.03.19.
[bleu marine]Contact :[/bleu marine] Estefania NARRILLOS, Attachée de presse


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 124 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License