missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Roma

Godsdienstvrijheid : kardinaal Parolin betreurt “een voortdurend verval”

Zenit 5 april 2019
vrijdag 12 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]De kardinaal Staatssecretaris Pietro Parolin heeft een uiteenzetting uitgesproken om de werken af te sluiten van het colloquium met als titel “Verenigen we ons om de internationale godsdienstvrijheid te verdedigen” dat gehouden werd in de zetel van de ambassade van de Verenigde Staten bij de Heilige Stoel, deze woensdag 3 april 2019.[/marron]

Kardinaal Parolin klaagt “een voortdurend verval, zelfs een aanval” aan van het “onvervreemdbaar” recht op godsdienstvrijheid, in talrijke gebieden van de wereld. Ondanks de “sterke bescherming waarvan de godsdienstvrijheid geniet in het kader van het internationaal recht”, betreurt hij de zwakke weerklank in de media van de “zware schendingen van dit fundamenteel recht die zich vaak straffeloos voordoen”. Maar vooral, nodigt hij uit “samen te werken” om de strijd aan te binden aan de wortel van het probleem.

De Staatsecretaris heeft eraan herinnerd dat de burgerlijke gezagsdragers “de bewaker” zijn en niet “de auteur” van het recht op godsdienstvrijheid, dat voortvloeit uit de “transcendente dimensie van de menselijke natuur”.

[bleu marine]De oorzaken : onverdraagzaamheid en ideologie[/bleu marine]

Aan de oorsprong van de schendingen van dat recht, zo analyseert hij, twee “conceptuele krachten” lenen zich tot “een gemakkelijke politisering”. Enerzijds “de religieuze onverdraagzaamheid”, die hij bepaalt als een “bijziende benadering”, en anderzijds, een “ideologisch” standpunt dat sommige “zo gezegde ‘nieuwe mensenrechten’ aanprijst” soms “in conflict met de fundamentele rechten die universeel erkend zijn”. De godsdiensten, zo besluit de kardinaal, herinneren ons aan “onze onherleidbare vrijheid tegenover elke aanspraak op de absolute macht”.

[bleu]Originele uiteenzetting van de kardinaal[/bleu] in het Engels : U.S. Embassy to the Holy See
[bleu]Vertaling van de uiteenzetting in het Frans op [/bleu]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 409 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License