missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
West Afrika

De onveiligheid in de Provincie van West Afrika (PAO)

Baobab Nr 32 - Avril 2019
donderdag 25 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]In elk nummer van ons tijdschrift Baobab, vermelden we de onveiligheid in de Provincie. We zegden het heel luid eerder al, in het editoriaal, sinds het begin van het jaar 2019, op de djihadistische aanvallen volgen nu, in Mali en in Burkina Faso, zeer zware interetnische conflicten. Deze veroorzaken niet alleen doden en gewonden, maar ook talrijke ontheemden.[/marron]

De West-Afrikaanse Provincie (PAO) verenigt de Missionarissen van Afrika die aanwezig zijn
in Burkina Faso, Ivoorkust, Mali, Mauritanië, Niger en Togo.
(Een gebied dat bijna 137 keer groter is dan België)

Vanaf de eerste dagen van 2019, kende Burkina Faso deze troebelen te Yirgou dichtbij Barsalogho. Het aantal slachtoffer is zeer hoog, meer dan 200. In maart 2019, was het een dorp dichtbij Bankass in Mali dat eveneens werd aangevallen en daar vielen er meer dan een honderdtal doden.

Eind maand maart in Burkina Faso, op 31 maart ’s nachts, zijn het dorpen dichtbij Arbinda, de parochie waarvoor wij verantwoordelijk zijn, die weer het doelwit waren van de aanvallers. Daar werden 62 doden geteld, vele gekwetsten en immense verliezen. Bukina telt vandaag zo’n 129.000 ontheemden.

Wij hebben al die situaties opgeroepen ter gelegenheid van onze Provinciale Raad. De verantwoordelijken van de gemeenschap van Abinda verblijven nu in veiligheid in Dori waarnaar de bisschop hen gevraagd heeft te vluchten in afwachting dat de situatie verbetert. In diezelfde tijd, te Djibo, hoofdplaats van de Provincie van Soum, in het bisdom Dori, werd de pastoor, de [bleu marine]Abbé Joël Yougbarré[/bleu marine], ontvoerd en tot vandaag hebben we geen enkel nieuws over hem. Een beetje eerder, het was de 15de februari 2019, dichtbij de grens tussen Burkina Faso en Togo, was de Spaanse priester salesiaan die gedood werd, namelijk [bleu marine]Pater César Fernandez[/bleu marine]. Hij had gewerkt in Lomé in Togo, later in Burkina Faso, en lange jaren in Korhogo in Ivoorkust.

Die aanvallen, die doden en die gekwetsten ontstellen ons. Wij weten dat een situatie van veiligheid niet alleen door de wapens zou kunnen hersteld worden. Ook de politiek moet zich inzetten om de vrede te herstellen, de veiligheid en vooral de verzoening tussen de gemeenschappen. De interetnische conflicten zijn zeer zwaar en laten dikwijls wonden die moeilijk te genezen zijn.

In Burkina Faso is de regering helemaal veranderd en vernieuwd geworden in het begin van het jaar. Een nieuwe eerste Minister, de Heer Christophe Joseph Marie Dabiré, werd de opvolger van de Heer Paul Kaba Thiéba. De Heer Cherif Sy kreeg de zeer gevoelige portefeuille van de Landsverdediging. Hij was ook President geweest van de Algemene Vergadering tijdens te Overgang. Hij draagt voortaan de zware verantwoordelijkheid de politiek van de regering uit te werken wat betreft de Landsverdediging.

Ook in Mali, zijn de gezagsdragers druk bezig om uit de crisis te geraken na de tragische gebeurtenissen van de maand maart 2019.

Van de kant van onze Witte Paters Provincie, zorgen wij ervoor waakzaam en voorzichtig te blijven, vooral dan op het vlak van onze verplaatsingen. Laten we hopen dat de komende maanden ons een beetje meer soelaas en hoop bieden en betere tijden brengen.

  Baobab

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 111 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License