missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Congo

Hulp dringende noodzaak in Kivu

Africa in movimento : ultime notizie di rilievo
vrijdag 10 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
JPEG - 201.8 kB

In de Democratische Republiek Congo, had dus een stembeurt plaats. Er is nu een nieuwe president, maar de crisissituaties zijn onveranderd gebleven, en in sommige gevallen, zijn deze zelfs nog erger geworden. Dat is het geval in Noord-Kivu, waar er een stille humanitaire crisis is. Alleen al in de maand april, hebben meer dan 100.000 personen hun woonst moeten verlaten omwille van de grote onveiligheid veroorzaakt door de gewapende groepen die de streek teisteren.

Het Hoogcommissariaat van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen heeft aangegeven dat de verplaatste personen zich in wanhopige levensvoorwaarden bevinden en dat de instabiliteit van de toestand hun toegang onmogelijk maakt.

Er zijn gevechten in de nabijheid van de stad Benin in de stad Kamengo, in het gebied van Lubero en in sommige zones van de stad Goma. In dezelfde streek zijn er, de laatste maanden, duizenden nieuwe burgers aangekomen in Masisi, afkomstig van de steden Mweso, Kashuga en Kirumbu.

De levensvoorwaarden van de verplaatste personen zijn dramatisch, want bij het ontbreken van een georganiseerde tussenkomst van de agentschappen van de UNO, bevinden de verplaatste personen zich onder de willekeur van criminele groepen of andere gewapende groepen. Ontvoeringen, moorden en talrijke verkrachtingen vonden daar plaats. Vorige week, werden vijf verminkte lichamen teruggevonden in een rivier van de streek van Masisi, op zo’n 60 kilometers ten noordwesten van Goma. Drie van deze waren van minderjarigen. Er werden vier slachtoffers geschaakt te Kashuga, een plaats nabij deze van verplaatste personen.

De belangrijkste groepen die elkaar bestrijden zijn de Maï-Maî en het leger, maar er zijn ook verscheidene gewapende formaties die zonder specifieke doelstellingen tekeer gaan en die bereid zijn zich ten dienste te stellen voor eventuele betalers. Wat het ernstig probleem van de rekrutering van vele jongeren in die groepen meebrengt.

Dikwijls, in deze gebieden, valt de welige groei van gewapende formaties samen met momenten van grotere competitie tussen actoren van buiten deze gebieden die erop uit zijn het territorium te controleren voor de mijnuitbating.

  Raffaele Masto – Buongiorno Africa

[bleu] Bron : Rivista [/bleu]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 100 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License