missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Sahara

DRIE ASSEN VAN HET PASTORAAL PROJECT VAN HET DIOCEES GHARDAIA-LAGHOUAT

RELAIS P.B. MAGHREB Nr 33 – mei 2019
dinsdag 14 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Opgericht in 1870, spreidt het diocees van Laghouat zich uit over een oppervlakte van meer dan twee miljoen Km2. Het overspant het zuidelijk deel van Algerije, de Sahara genoemd. Ook al is het in de woestijn gelegen, toch is het territorium niet zonder bevolking omdat het de oasen en steden die het omvat (Djelfa, Laghouat, Ghardaïa, Ouargla, Bechar, Tamanrasset… om alleen de grootste te vernoemen), die een beetje meer dan 4.200.000 inwoners tellen, zowat 10 % van de Algerijnse bevolking voor 90 % van het nationale territorium.

Het heeft zich door de wil van zijn bisschop, John Mac William, pastorale oriëntaties gegeven voor de komende jaren . Deze bepalen de Sahara Kerk volgens drie assen :

* [bleu marine]Een ene en meervoudige kerk :[/bleu marine]

Vanuit de wil om een diocees op te bouwen dat gevormd is door zijn “permanenten” en Algerijnse en buitenlandse christenen (studenten, migranten, gevangenen, geëxpatrieerden, reizigers) van het Algerije van vandaag voortdurend te ontdekken in de ontmoetingen op de levensplaatsen van elkeen.

* [bleu marine]Een “communio” Kerk, in innige verbondenheid :[/bleu marine]

Door in het gebed, in het liturgische leven het leven te dragen van al onze christelijke en moslim broeders en zusters, “kleinen en groten, rijken en armen” (Ps. 49, 2).
Door de morele en spirituele begeleiding te bieden waaraan elkeen nood kan hebben (diocesane retraite, Bijbelvorming, pastoraal bij de gevangenen,...).

* [bleu marine]Een Kerk in missie :[/bleu marine]

  • Door aan de nieuwe permanenten die van buitenaf zijn gekomen, door een programma en gepaste middelen, het aanleren en het vervolmaken van de dialectale en klassieke Arabische taal evenals de ontdekking van de geschiedenis en van de evoluties van de Algerijnse samenleving.
  • Door bijkomende vormingsmiddelen te instaleren om de interreligieuze dialoog te bevorderen door de kennis van het moslim geloof en de verscheidene levenswijzen.
  • Door met de tussenkomsten van buitenaf de bevoegdheden van de vrouwen en mannen te versterken die ingezet zijn in een liefdadigheidsactie en door zo goed mogelijk bij te dragen aan de vorming van de Algerijnse partners.
  • Door zoveel mogelijk de verantwoordelijkheden over te dragen van de ene generatie aan een andere, van de ene cultuur naar de andere.
  • Door profijt te trekken uit het getuigenis van de oudsten bij degenen die nieuw aankomen, en zo te beantwoorden aan de oproep van paus Franciscus in de pastorale brief Laudato Si.
  • Door te zoeken om beter te communiceren om de concrete noden op te sporen, en door de nodige tijd te nemen om samen de rijkdommen en de moeilijkheden te evalueren.
  • Door met de universele Kerk mee te delen wat er hier beleefd wordt : opdat onze Kerk een “oproepende” zou blijven, elkeen kan getuigen in land, zijn spirituele familie.

[bleu marine]Deze drie assen zijn de reiswegen van geloof, van hoop en van naastenliefde[/bleu marine] die de Kerk van de Sahara zich voorstelt te volgen in de loop van de komende jaren onder het episcopaat van Mgr. John Mac William. Deze Kerk is zeker een zeer kleine portie van de universele Kerk maar zij getuigt nochtans even zoveel van de gestorven en de verrezen Christus. Zij leeft met eenvoud en bescheidenheid in het midden van het volk van Algerije, in ‘communio’ of innige verbondenheid met haar kinderen, haar vrouwen, haar mannen waarmee zij het dagelijkse leven deelt. Zij ontvangt de nieuwe christenen, zoekt en ontvangt permanenten van alle landen en van verschillende gevoeligheden. Zij begeleidt hen in constante dialoog met hun religieuze verantwoordelijken. Zij houdt niet op Christus te bidden dat Hij de weg samen met haar aflegt [bleu marine]om het Rijk van God te beleven vandaag en voor morgen.[/bleu marine]


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 150 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License