missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina Faso

Aanval op een kerk in Burkina

vrijdag 17 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Zes personen, waaronder een priester, zijn gedood geweest, deze zondagmorgen 12 mei, in het noorden van Burkina Faso. Tientallen overvallers hebben de katholieke kerk van [bleu marine]Dablo,[/bleu marine] aangevallen, gedurende de Mis. Vervolgens hebben zij zich gericht op wijken van de stad en maakten gewonden en materiële vernielingen. Een actie die unaniem veroordeeld werd door de regering en de oppositie.
.[/marron]


Deze aanval werd unaniem veroordeeld in Burkina Faso door de gezagsdragers, om te beginnen door het Staatshoofd. Voor de president van Faso, Roch Marc Christian Kaboré, “is deze onaanvaardbaar”, heeft hij geschreven.

Maar hij nodigt de bevolkingen uit tot kalmte en terughouding. Hij groet anderzijds de geest van solidariteit en van interreligieuze verdraagzaamheid die altijd werd voorgestaan door de verschillende religieuze verantwoordelijken van het land.

De voorzitter van de “Unie voor de vooruitgang” onderlijnt eveneens dat de nieuwe tactiek van de terroristen erin bestaat de Burkinabe te verdelen, deze tegenover elkaar te plaatsen om hen zo beter te kunnen bestrijden. Hij vraagt dus aan zijn landgenoten die valstrik te vermijden, door te werken aan het krachtiger maken van de verdraagzaamheid en de daadwerkelijke solidariteit die altijd de relaties hebben gekenmerkt tussen al de religieuze belijdenissen van het land.

[bleu marine]Precedenten[/bleu marine]

Het is niet de eerste maal dat een religieuze gemeenschap of een plaats van de eredienst het object werd gemaakt van een aanval in Burkina Faso. Enkele dagen geleden, hebben niet geïdentificeerde gewapende individuen de protestantse kerk van Silgadji aangevallen, en hebben hierbij vier gelovigen en de voornaamste pastor gedood.

De aanvallen treffen regelmatig religieuze verantwoordelijken, vooral in het noorden van het land. Half maart, werd de abbé Joël Yougbaré, pastoor van Djibo, ontvoerd door gewapende individuen. Op 15 februari laatst, werd pater César Fernandez, een missionaris salesiaan van Spaanse afkomst, vermoord tijdens een gewapende aanval toegeschreven aan djihadisten te Nohao, in het centrum oost van Burkina.

In mei 2018, werden de catechist Mathieu Sawadogo en zijn echtgenote geschaakt te Abinda en weer vrijgelaten op 14 september. Voor hen, werd Pierre Boena, pastor van de protestante kerk van Béléhouro eveneens geschaakt en later weer vrijgelaten, in juni 2018. Dat alles doet zeggen aan de regering en aan de observatoren dat de nieuwe strategie van de gewapende groepen erin bestaat langs het religieuze kanaal te gaan om de bevolkingen te verdelen.

[bleu marine]De djihadistische groepen planten zich meer en meer in[/bleu marine]

Sinds vier jaren wordt Burkina Faso geconfronteerd met meer en meer frequente en moordende aanvallen, toegeschreven aan djihadistische groepen, waaronder Ansarul Islam, de Groep die steun verleent aan de islam en aan de moslims (GSIM) et de organisatie Moslimstaat in Groot Sahara (EIGS).

In het Sahel gebied van Burkina Faso, controleren gewapende groepen, gesteund door djihadistische organisaties, steeds meer uitgestrekte gebieden. Volgens “Armed Conflict Location & Event Data Project” (ACLED), een NGO gebaseerd in de Verenigde Staten, zouden, sinds november 2018, de burgerlijke verliezen in dit conflict van lage intensiteit reeds oplopen tot meer dan 500 doden.

[bleu marine]De uitvaarten van zes christenen[/bleu marine]

De uitvaarten van de abbé Siméon Yampa en van vijf gelovigen van de parochie van Dablo in het Centrum-Noord van Burkina Faso, werden gevierd op maandag morgen 13 mei 2019, gevolgd door de teraardebestelling in het christelijk kerkhof van Dablo.

Mgr. Théophile Nare, de nieuwe bisschop van Kaya, waarvan de parochie van Dablo deel uitmaakt op 90 km., schrijft in een communiqué dat de abbé Siméon Yampa en zijn gezellen “martelaars van het geloof” zijn.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 101 / 1114575

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License