missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

Griekenland moet niet alleen gelaten worden in de migratiecrisis

Giada Aquilino / Marine Henriot – Vaticaanstad
vrijdag 17 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
  [vert]Gedurende drie dagen, was kardinaal Konrad Krajewski, apostolisch aalmoezenier van de Paus, op bezoek op het eiland [bleu]Lesbos[/bleu], vergezeld door de voorzitter van de COMECE, Mgr. Jean-Claude Hollerich.

De bedoeling van dit bezoek: aan de migranten, maar ook aan heel Griekenland zeggen dat zij niet alleen zijn.
[/vert]

In de sporen van Paus Franciscus, gekomen, in april 2016, is kardinaal Konrad Krajewski, apostolisch aalmoezenier van de Paus, naar het eiland Lesbos in Griekenland gegaan. Een bezoek van drie dagen dat deze vrijdag beëindigd wordt, in de loop ervan was hij vergezeld door Mgr. Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Commissie van de Episcopaten van de Europese Gemeenschap (COMECE).

“De Paus wil zeggen aan al de vluchtelingen dat zij niet alleen zijn, dat hij altijd aan hen denkt”, heeft de voorzitter van de COMECE verklaard, “en als de Paus aan hen denkt, is dat niet zo maar een vrome gedachte, maar dat wil zeggen dat hij zich voor hen inzet, opdat ook zij deel zouden hebben aan het welzijn waarnaar wij allen verzuchten”.

Een gedachte die zich eveneens op een financiële wijze uitdrukt: [bleu]de Paus heeft 100.000 Euro gestort tijdens dit bezoek aan het Caritas Hellas[/bleu], de Griekse antenne van het Caritas Internationalis, om dit te steunen in zijn werken van onthaal van de vluchtelingen en van de asielvragers.

[bleu marine]De humanitaire toegangen te vermenigvuldigen[/bleu marine]

Nauw aanleunend tegen de Turkse gronden, in de Egeïsche zee, bevindt het kleine eiland Lesbos, dat bij de 90.000 inwoners telt, zich op de eerste lijn van de migratiecrisis. In 2015, waren er bij de 885.000 personen aangespoeld op de Griekse eilanden, waarvan meer dan de helft op Lesbos. De aankomsten zijn intussen gedaald, 56.560 migranten werden geregistreerd in 2018 in heel het land, maar er zouden dit jaar nog meer vertrekken.

JPEG - 70.4 kB

Een vermindering die vooral toe te schrijven is aan de versterking van Frontex, het Europese agentschap van grenzen- en kustenbewaking. Verder is er een akkoord met Turkije dat voorziet in het terugzenden van de migranten in de Turkse gebieden, maar het aantal teruggezonden personen komt er niet toe te stijgen: 2.000 personen sinds 2016.

Zo stapelen de migranten zich nog altijd op in de kampen van Lesbos, rekenend op de verenigingen om te overleven. In het kamp van [rouge]Moria[/rouge] alleen al, werden 7.000 migranten opgevangen begin april, die vooral kwamen van Afghanistan, van Irak, van Iran, van Syrië en van Noord Afrika. “Er moet herhaald worden aan de Europese Instellingen dat Griekenland niet mag alleen gelaten worden”, hamert Mgr. Hollerich, die ervoor pleit humanitaire doorgangen te plaatsen, naar het voorbeeld van Sant’Egidio, om Lesbos te bevrijden.

“Waarom geen humanitaire doorgangen plaatsen tussen verschillende diocesen in Europa, tussen verschillende parochies, en waarom dat niet doen samen met onze orthodoxe vrienden”, zo stelt de voorzitter van de COMECE voor.

Online bekijken : Bron