missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

KARDINAAL LAVIGERIE, EEN GEESTELIJKE MEESTER

donderdag 23 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster, Webmaster2

[bleu marine]Uittreksel van een voordracht van Pater Alain Fontaine in het “Maison Lavigerie” van Ouagadougou, Burkina Faso.[/bleu marine]

We kunnen vandaag zeggen, zonder ons te vergissen, op basis van alles wat over hem werd overgeleverd, door zijn tijdgenoten en daarna, dat Kardinaal Lavigerie een authentieke geestelijke meester is.

Hij verwees graag naar Sint Augustinus. Men kent de beroemde augustijner formule: “Bemin en doe wat ge wilt !” Maar in feite, in tegenspraak met wat men overal leest, heeft Augustinus deze zin nooit geschreven zoals deze zonet werd geciteerd. Hij zou meer precies geschreven hebben: [bleu]“Bemin. En dan wat ge wilt doen, geïnspireerd en gedreven door die liefde, doe dat.”[/bleu]

De nadruk ligt op het laatste woord : doe dat !!! Een liefde die geen doen voortbrengt is ijdel. De stichter zou ons deze uitspraak van Augustinus graag hebben willen meedelen in zijn lijfspreuk: Caritas.

De Kardinaal nodigt ons uit een weg te volgen, die van de liefde in dienst van Afrika en van de Afrikanen. Hij geeft ons een precies kader, en richtlijnen om onze weg af te bakenen. Maar elkeen kan zich laten leiden door de Geest, volgens zijn eigen charisma en zijn persoonlijke geestelijke gevoeligheid. De ene zal eerder “ignatiaans” zijn, en andere eerder “franciscaans”, om ’t even. Dat alles is goed, en verwijdert ons niet van de spiritualiteit van de Kardinaal. “Bemin”, dat is het essentiële. Bemin Afrika, bemin de Afrikanen, dat is ook essentieel voor ons. Treed in dit kader, ook al is die sinds honderd vijftig jaren van vorm veranderd. Ontvang in u het radicalisme van de Kardinaalstichter. Stelt u niet tevreden met woorden.

Bid God voortdurend: “het gebed… daarvan hangt alles af”. Doe. Werk. Geef u aan God en aan de anderen in eenzelfde beweging. Ga verder. Laat u niet ontmoedigen. [bleu]Wakker de vlam zonder ophouden aan.[/bleu] Zoek de eenheid. Wees voort de anderen een broer, en een reisgezel. Aanvaard de beproeving. Dat het lijden in u de vlam van de liefde niet uitdooft maar deze oppookt. In alles, bemin alle “zielen” volgens de uitdrukking van de stichter, uw confraters en alle volkeren van Afrika, Maria, vooral Jezus, en in Hem : God, die God die u de Geest van de Missie schenkt, die God aan wie ge zegt: Helemaal, ik ben van U.

  Ik dank u

Pater Alain Fontaine, M.Afr.

.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 259 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License