missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
CCBF

Wat zal de Kerk morgen zijn ?

Arnaud Join-Lambert
maandag 27 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Ge hebt u wellicht al voorgesteld wat onze Kerk morgen zal zijn. Vanaf vandaag, bouwt ze zich op, soms heel dicht bij u… Om er meer over te weten, laten we luisteren naar [bleu]Arnaud Join Lambert[/bleu] wiens beroep erin bestaat zich te informeren over de spirituele verwachtingen, en verslag uit te brengen over de ervaringen die kiemen, in België, in Frankrijk of elders. Hij is theoloog, professor aan de universiteit van Louvain-la-Neuve en analist van de verandering van de kerk. Hij heeft, in dit verband, verschillende artikelen geschreven (in 2015, 2017 en 2019) in het tijdschrift ‘Etudes’ over het concept van ‘vloeibare kerk”, deze een beetje eigenaardige term die men zou kunnen vertalen als de kerk buiten instelling waarin de katholieken initiatieven nemen.

Deze video (in het Frans) is toegankelijk via de lijn https://www.youtube.com/watch?v=3GL...

Deze video roept in 12 minuten de waarschijnlijke toekomst op van de kerk rond 3 polen,

  1. [bleu]de parochiale pool [/bleu] (die zwakker wordt en die, volgens sommigen, bedreigd wordt te verdwijnen in het bijzonder en vooral in landelijk midden),
  2. [bleu]de religieuze gemeenschappen[/bleu]
  3. en, een nieuw feit, [bleu]polen die geanimeerd worden door leken [/bleu] die mogelijk een voorteken zijn van wat de kerk morgen zal zijn. Deze lekenpolen zijn des te meer interessant omdat deze, als plaatsen van nadenken, van uitwisseling, van viering en van verkondiging van het Evangelie, een niet klerikale benadering kunnen vormen die zich in het hart van de roeping van de CCBF [1]. bevindt.

Wij zullen dit thema van “de vloeibare kerk” aansnijden tijdens de vergaderingen van het netwerk van de CCBF, op 5 en 6 oktober aanstaande. Twee tussenkomsten van buiten uit (aanbevolen door Arnaud Join Lambert) zullen ons op de hoogte brengen van twee initiatieven die onlangs genomen werden, in deze vloeibare kerk, in Frankrijk en in het buitenland.

Uw reacties en bijdragen zijn welkom op het adres contact@baptises.fr

  Van ganser harte,

Michel Bouvard

__5__

[bleu]Arnaud Join-Lambert[/bleu] heeft eerst voorbereidende klassen gevolgd in letterkunde, en heeft daarna theologie gestudeerd aan de universiteit van Trier, aan het Institut catholique van Parijs en in Freiburg ; hij is doctor in theologie van de universiteit van Freiburg in 2001.

Hij is professor aan de katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve in België sinds 2005. Hij geft daar les in de praktische theologie en in de liturgie.

Zijn actuele onderzoeken gaan over de synodaliteit, meer bepaald in het kader van de diocesane synode ; de veranderingen van de parochies en van het ministerie van de priesters ; de liturgie van de Getijden ; de banden tussen cultuur, spiritualiteit en theologie, in het bijzonder in de cinema.

Hij is voorzitter geweest van de internationale Sociëteit van praktische theologie van 2014 tot 2016. Hij is voorzitter van de Archieven van de katholieke wereld (ARCA) sinds 2015.

[1CCBF (Conférence catholique des baptisé-e-s francophones)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 139 / 1125319

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License