missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Ethiopië

JONGERENCENTRUM SELAM

Bonaventure BWANAKWERI, M.Afr.
woensdag 29 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster2
Vrede voor allen en allen voor de vrede[bleu marine]Inleiding[/bleu marine]

[bleu]Het Jongerencentrum Selam[/bleu] is een instelling georganiseerd door de Missionarissen van Afrika in Kombolcha in Ethiopiê. Dit centrum werd ingehuldigd door kardinaal Berhaneyesus D. Souraphiel op 30 juni 2016. We hebben nochtans onze eigenlijke activiteiten pas begonnen in januari 2017. Onze voornaamste doelstelling is een integrale menselijke ontwikkeling te bieden aan de jongeren van Kombolcha en omstreken, om hen te helpen sociaal geïntegreerde en verantwoordelijke burgers te worden. We hebben een brede waaier activiteiten zoals: recreatieve activiteiten, een openbare bibliotheek en opvoedingsinstallaties, activiteiten van menselijke ontwikkeling en een aalmoezenierschap voor de universitaire studenten en andere personen uit de omgeving.

[bleu marine]De recreatieve activiteiten[/bleu marine]

Het meest populaire aspect voor de jongeren van Selam is onze recreatieve activiteiten. We geloven sterk dat de jongeren nood hebben aan beveiligde ruimtes om te lopen, te spelen, positieve vriendschappen te ontwikkelen en dit, in een vriendschappelijke en open omgeving.

Tijdens het jeugdfestival in Kombolcha


Hun zo’n ruimte bieden is essentieel om te strijden tegen de sociale kwalen zoals de drugs (chat, shisha), de misdadigersbendes, de alcohol, de kansspelen en de jeugdmisdadigheid. Het Selam centrum is altijd vol jongeren die blij zijn en dat moedigt ons aan in onze missie om een “teken van vrede” te zijn voor de jongeren van Kombocha en omstreken. De naam van ons centrum is “Selam” wat “vrede” betekent.

[bleu marine]Sportieve activiteiten in open lucht, competities en ploegen[/bleu marine]

Het centrum biedt een verscheidenheid van sportieve installaties voor de jongeren. Voetbal, basketbal, volleybal, tafeltennis, en gymnastiek vormen de spelen die beschikbaar zijn en voortdurend gevraagd. We hebben een trainingskalender met een toegewijde sportieve coördinator. Wij willen een ploeggeest scheppen en vriendschap tussen al de spelers. We organiseren ook vriendschapsspelen: het belangrijkste is niet van de winnen of te verliezen, maar een gelegenheid van ontmoeting, van vredevol samenwonen, van vriendschap ven van uitwisseling van ervaringen.

[bleu marine]De openbare bibliotheek en de opvoedingsactiviteiten[/bleu marine]

De jeugd van het jeugdtehuis van Selam heeft niet enkel nood aan sport en ontspanning. Ons begrijpen van de holistische persoonlijke ontwikkeling legt de nadruk op de academische opvoeding. We beschikken over een goed voorziene bibliotheek, die ongeveer 3.000 boeken telt gaan de van de technologieën van de informatie, de kennis van de mechanica, het burgerlijk genie, de economie, de comptabiliteit, de mathematica, de informatica, de geschiedenis, de biologie, de scheikunde, de fysica, de burgerlijke en ethische opvoeding, tot ook romans in het Engels en het Amharisch.

[bleu marine]De activiteiten van menselijke ontwikkeling[/bleu marine]

Een ander programma dat voorgesteld wordt door het centrum is het scheppen van clubs voor de vrede en clubs voor de vriendschap in de scholen van Kombolcha en omgeving, in samenwerking met het bureel voor rechtvaardigheid en vrede van de eparchie van Bahar Dart Dessie. We organiseren eveneens conferenties en seminaries voor de bevordering van de vrede.

[bleu marine]Werkplaatsen voor de interreligieuze dialoog en het oecumenisme[/bleu marine]

In al onze activiteiten, trachten we een geest van open dialoog in te prenten, van wederzijds begrip en van vredevol samenwonen tussen de jongeren die regelmatig naar ons centrum komen.

Pater Bonaventura met een orthodoxe priester...


Het feit dat de meerderheid van jongeren die regelmatig naar ons centrum komen moslims zijn en dat anderen voortkomen uit orthodoxe christelijke families. Zo waken wij erover dat er een atmosfeer zou heersen van eenheid, van vrede, van broederlijkheid en van liefde tussen al de jongeren die naar het Jongerencentrum van Selam komen..

[bleu marine]Het aalmoezeniersschap van de universitaire studenten[/bleu marine]

Omdat we in Kombolcha het Instituut van Wetenschap en Technologie hebben, bieden we ook een veilige plaats aan sommigen onder hen die zouden willen discussiëren over belangrijke vragen betreffende de menselijke ontwikkeling en hun spirituele alimentatie. We geven ook spirituele bijstand voor de katholieke studenten van de Universiteit van Kombolcha : de heilige Mis elke zondag, gedachtenissen, de rozenkrans op woensdag en zaterdag en nog andere spirituele bijdragen.

Selam Jeugdcentrum

[bleu marine]De hulpprogramma’s aan de studenten[/bleu marine]

In het Selam Youth Centrum, helpen we ook sommige noodlijdende kinderen bij het aanschaffen van boeken en van schoolmateriaal bij het begin van het schooljaar (in september). We hebben 25 studenten die we helpen met schrijfboeken, stylo’s en potloden en een kleine som geld om bij te dragen aan de schoolkosten.

[bleu marine]Besluit [/bleu marine]

In het geheel gezien, zoals de naam van ons jeugdcentrum “Selam-Peace” het aanduidt, is ons doel alles te doen wat de vrede bevordert: vrede voor allen en allen voor de vrede, opdat onze wereld een wereld van vriendschap en van innige verbondenheid (“communio”) zou zijn.

  Bonaventure BWANAKWERI
Afgevaardigde Overste van de EPO [1]
in Petit Echo 2019/05

.

[1Sectie Ethiopie/Proche-Orient van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 213 / 1125319

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Ethiopië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License