missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Nigeria

De Koning Boudewijn Prijs voor de Ontwikkeling in Afrika toegekend aan Wecyclers, dat de strijd tegen de plastiekafval verbindt met de sociale vooruitgang

vrijdag 21 juni 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Wecyclers, een start-up van het beheer van de afval gevestigd in Lagos (Nigeria), heeft op 12 juni de Koning Boudewijn Prijs voor de Ontwikkeling in Afrika ontvangen in aanwezigheid van ZM Koning Filip en van HM Koningin Mathilde.

De Prijs is een erkenning van de constante vernieuwende stappen van Wecyclers, dat het inzamelen van de afval niet enkel als een doel op zich ziet, maar als een vector van sociale vooruitgang in de meest arme wijken van Lagos, een stad met verschillende miljoenen inwoners.[/marron]


Vertrekkend vanuit het principe dat de plastiekafval een waarde heeft als grondstof, heeft Wecyclers een businessmodel ontwikkeld waarin een deel van deze waarde rechtstreeks ten goede komt aan de bewoners die de afval verzamelen. De medewerkers van Wecyclers gelast met het verzamelen doorlopen de wijken, en de bewoners die hun lege plastiekflessen geven, kartonnen en glazen flessen, worden vergoed door punten van getrouwheid of door lopend geld. De kaap van 20.000 gezinnen die meedoen is in het zicht. Wecyclers heeft onlangs een nieuwe variante verzonnen : de ouders van schoolgaande kinderen mogen de schoolkosten van hun kinderen (deels) dekken door plastiek in de school neer te leggen. De onderneming geeft actueel werk aan meer dan 200 personen – waarvan 60 % vrouwen – in het behandelen van de afval.

De Koning Boudewijn Prijs voor de Ontwikkeling in Afrika beloont het werk van Afrikaanse personen of organisaties die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Afrika. Door die Prijs aan Wecyclers toe te kennen, drukt de Koning Boudewijn Stichting vooral haar erkenning uit voor de vernieuwende dynamiek die Wecyclers bijgebracht heeft, het gaat erom de mentaliteit te stimuleren volgens dewelke het verwerken van afval voordelen en gunstige mogelijkheden biedt, terwijl het economisch redelijk blijft.

De Prijs van 200.000 euro zal aan Wecyclers toelaten zijn model uit te breiden op een grotere schaal. Deze geeft er ook toegang aan voor een netweb van potentiële partners in Europa en in de Verenigde Staten. Zo is het dat de Koning Boudewijn Stichting Verenigde Staten voor Wecyclers een zakenreis organiseert in de Verenigde Staten in de herfst, met talrijke beroepscontacten in New York, Washington en de Sillicon Valley.

[bleu] Lees ook : [/bleu]

Online bekijken :

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 5814 / 1158770

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Nigeria   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License