missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Kijk binnen in de grootste ondergrondse kapel ter wereld

maandag 21 oktober 2019 door Webmaster2

[bleu marine]De kapel van de heilige Kinga, tevens een kunstgalerij, vind je op 101 meter diepte in een zoutmijn in het Poolse Wieliczka, vlak bij Krakau.[/bleu marine]
101 meter diep onder de grond, 54 meter lang, 12 meter hoog, 18 meter breed. Het zijn de unieke kenmerken van de Kapel van de Heilige Kinga, de grootste ondergrondse kapel ter wereld. Ze bestaat volledig uit rotsachtig zout. De 13de-eeuwse Kinga — ook wel Cunegonda van Polen genoemd — is de patrones van arbeiders in een zoutmijn.

De bezoekers zijn niet alleen toeristen, maar ook koppels die op een unieke plek willen trouwen. Donker en kil? De enorme kroonluchter, ook gemaakt van zout, verspreidt een diffuus licht over de hele kapel. In de zoutmijnen heerst een constante temperatuur van 14°. Er vinden ook soms concerten plaats.

De Wieliczka-zoutmijn waarin de kapel ligt, is één van de oudste ter wereld (1044). Ze is nog altijd in bedrijf. Bezoekers worden rondgeleid langs een 3,5 kilometer lange route met sculpturen, standbeelden en monumenten, allemaal uitgehouwen door de mijnwerkers en kunstenaars in het rotsachtige zout.

In 1978 werd de mijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst. In 1999 kreeg de kapel een standbeeld van (de Poolse) paus Johannes Paulus II. Nog steeds wordt er elke zondag de Heilige Mis opgedragen, op kerstavond is een middernachtmis.

[bleu marine]De zoutmijn van Wieliczka is meer dan 700 jaar oud. © www.wieliczka-saltmine.com[/bleu marine]

Online bekijken : De zoutmijn van Wieliczka

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 327 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License