missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

De Bijbel ademt de taal van de Afrikaan

Ratzingerprijs is een beloning voor alle Afrikaanse theologen
maandag 28 oktober 2019 door Webmaster2

[bleu marine]De Afrikaanse theoloog en jezuïet Paul Béré[/bleu marine] heeft in een interview met het nieuwe Afrikaanse persagentschap ACI Africa gezegd erg verheugd te zijn met de Joseph Ratzingerprijs, die hem op 9 november als eerste zwarte theoloog ooit wordt toegekend. De prijs, uitgeloofd door de Kardinaal Joseph Ratzingerstichting, is de belangrijkste onderscheiding op het vlak van de theologie. De onderscheiding werd in het leven geroepen om het theologische onderzoek op het vlak van de Heilige Schrift, de patristiek (de leer van de kerkvaders) en de fundamentele theologie te ondersteunen en stimuleren.

Paul Béré specialiseerde zich in de studie van de Heilige Schrift aan het Pauselijke Bijbelinstituut in Rome en een semester aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem om daarna al meteen aan de slag te gaan bij het Instituut voor Theologie van de jezuïeten in Abidjan (Ivoorkust). De kennis die hij ondertussen had opgedaan, gebruikte hij voor de lancering van het theologische tijdschrift Kanien, een tweetalig Engels-Frans tijdschrift om het theologische onderzoek in Afrika een impuls te geven. Later riep hij de Kardinaal Laurent Monsengwo Leerstoel in het leven, als huldebetoon aan de emeritus aartsbisschop van Kinshasa, die als eerste Afrikaan ooit met succes een doctoraat in de Heilige Schrift behaalde aan het Pauselijke Bijbelinstituut.

De schat van de mondelinge traditie
Op 30 september raakte bekend dat pater Béré als eerste Afrikaan de Ratzingerprijs krijgt. Ik beschouw het als een erkenning van mijn inzet om het diepgaande theologische onderzoek voor de Kerk in Afrika en de Afrikaanse samenleving te bevorderen. Kardinaal Gianfanco Ravasi, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Cultuur, huldigde hem bij de bekendmaking onder meer om zijn studie van het Bijbelse leiderschap van Mozes en Jozua vanuit de eigen Afrikaanse context en omwille van zijn originele invalshoek in de studie van de Bijbel. Vanuit zijn Afrikaanse achtergrond ging hij Bijbelverhalen bestuderen vanuit de de traditie van de mondelinge overlevering. Die invalshoek heeft geholpen om nieuwe betekenissen in de Bijbelse overlevering te ontdekken. Volgens kardinaal Ravasi voegde hij door die inbreng van de mondelinge traditie een nieuwe dimensie aan de exegese (de studie van de Bijbel) toe. Paul Béré waarschuwt evenveel om de mondelinge en schriftelijke overlevering niet tegen elkaar uit te spelen. Het helpt wel beter de waarde van de communicatie met het gesproken woord te begrijpen en om het belang en de invloed van de levende herinnering te herwaarderen.

Pater Béré verzekerde dat hij zijn Afrikaanse achtergrond niet zal verloochenen en op zoek zal blijven gaan naar de relevantie van de Heilige Schrift voor het leven en de zending van de Kerk in Afrika. Daarom is deze prijs niet alleen een beloning voor hem, maar ook een stimulans voor alle Afrikaanse theologen die zich inzetten voor het apostolaat op het zwarte continent.

Bron: Aci Africa


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 178 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License