missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Kardinaal Ambongo Besungu: ‘Congolese jongeren zijn onze hoop’

woensdag 11 december 2019 door Webmaster2

Op 5 oktober tekenden de Congolese president Félix Tshisekedi en vertegenwoordigers van alle politieke strekkingen present in Rome om de kardinaalscreatie van mgr. Fridolin Ambongo Besungu bij te wonen. Dat was een positief signaal. Het bevestigt dat de kerk een rol speelt in de eenheid van het land. Het sterkt me in de overtuiging dat ik als kardinaal de opdracht heb te werken aan vrede en verzoening en te ijveren voor het algemeen belang van ons volk dat zoveel lijdt.

[marron]Ik wil de pastor, de herder van mijn volk zijn. Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu[/marron]

Al sinds de missionarissen staat de kerk in Congo aan de kant van het volk en geeft ze de mensen hoop. Neem de kerk in Congo weg en je stort het land in wanhoop, zegt de Congolese kardinaal.

Moeder Aarde lijdt
Kardinaal Ambongo Besungu nam in oktober deel aan de bijzondere bisschoppensynode over de Amazone, zijn derde al nadat hij in 2009 die voor Afrika en in 2018 die voor de jongeren bijwoonde. Vorig jaar ging het er vrolijk aan toe, nu was het zeer ernstig. Moeder Aarde lijdt. Ondanks alle miserie en alarmkreten moeten we geloven in de toekomst. Het is nog niet te laat. Daarbij zijn de jongeren onze hoop. In Congo vormen zij de meerderheid van de bevolking en dat wekt enthousiasme. Wat in de jongste synode aan bod kwam over ecologie, is herkenbaar voor Congo: het vernietigen van het woud voor mijnbouw en de strijd om drinkbaar water – daar komt oorlog van.

Ook in Congo worden mensen met geweld verdreven door multinationals die alleen uit zijn op onze natuurlijke rijkdommen. Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu
Het leven van onze mensen wordt er niet beter door, met toekomstige generaties wordt geen rekening gehouden en er wordt geweld gedaan aan de schepping. China, nu een grote speler bij ons, bekommert zich niet om mensenrechten of milieuethiek. Grote vraag is hoe een goed leven mogelijk is zonder de natuur te vernietigen. Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, al zijn sommige meer verantwoordelijk dan anderen: de kapitalisten en de politici die aan hen onderdanig zijn, zegt Congolese kerkleider.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 253 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License