missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Hasselt doet oproep voor expo over koloniaal Congo en Limburg

maandag 27 januari 2020 door Webmaster2

[bleu marine]De 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid[/bleu marine] is voor het stadsbestuur van Hasselt hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg.

Met de steun van een heleboel organisaties bereidt Het Stadsmus een tentoonstelling voor. Het is de bedoeling eigen materiaal aan te vullen met getuigenissen, foto’s, video’s en documenten van burgers. Een extra focus gaat naar materiaal van na de Tweede Wereldoorlog - dus van 1945 tot 1960 - omdat uit die periode heel wat informatie ontbreekt.

Titel van het project is Bacongo Limburg, wat zoveel betekent als Het volk van Congo en Limburg. De titel werd voorgesteld door Stella Okemwa van Hand in Hand tegen racisme, omdat hij zo erkenbaar is voor Congolezen en kolonialen. De Congolees-Belgische historicus Mathieu Zana Etambala leidt vanuit het Afrikamuseum het project mee in goede banen.

Verzameldagen
Het publiek kan zijn materiaal online delen of op een van de verzameldagen (vanaf 1 februari in Hasselt, Genk en Bilzen of doorlopend op de Dienst Erfgoed Lanaken). Een selectie wordt gebruikt voor een reizende tentoonstelling in Limburg, lezingen, een publieksdialoog en een educatief pakket. Ook nog op de agenda: een publieksdialoog, filmavonden, enkele lezingen en een educatief pakket.

Meer info: contact@bacongolimburg.be.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 148 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License