missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Bisschopswijding in orthodoxe Kerk in ons land

vrijdag 31 januari 2020 door Webmaster2

Ioakim Archontos, die geruime tijd monnik was op de berg Athos, wordt de nieuwe hulpbisschop van de orthodoxe gemeenschap in ons land.

Zondag vond in de orthodoxe kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel de bisschopswijding plaats van de Griekse priester en archimandriet Ioakim Archontos. De plechtigheid werd geleid door metropoliet Athenagoras (Peckstadt) van België en exarch van Nederland en Luxemburg, in aanwezigheid van delegaties van de andere christelijke kerken en twee orthodoxe metropolieten en vier bisschoppen van de orthodoxe kerken van Cyprus, Griekenland en het oecumenische patriarchaat van Constantinopel. De katholieke Kerk was vertegenwoordigd door kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen en Brussel, en de apostolische nuntius in ons land, aartsbisschop Augustine Kasujja. Onder de aanwezigen ook de Griekse ambassadeur in ons land en de Griekse militaire vertegenwoordiger bij de NAVO.

Ioakim Archontos werd in 1964 geboren op het Griekse eiland Psara. Hij studeerde verpleegkunde in Patras en geneeskunde aan de Universiteit van Thessaloniki. Daarna studeerde hij theologie aan de Universiteit van Athene en behaalde een master geschiedenis aan de Universiteit van Corfu. Op 11 november 1990 ontving hij als monnik de tonsuur in een klooster op de berg Athos. Hij was priester in Chios, Kifisias en later ook van het aartsbisdom van België. In 1997 werd hij rector van de orthodoxe kathedraal van de Heilige Aartsengelen Michael en Gabriël van Brussel. Sinds 2018 is hij predikant in de orthodoxe kerken in de Benelux. De Griekse priester van het orthodoxe aartsbisdom van België wordt de hulpbisschop en rechterhand van de metropoliet.

De nieuwe orthodoxe hulpbisschop zei dat hij goed beseft dat hij deze verantwoordelijkheid krijgt toegewezen in een tijdperk van extreme globalisering, ideologische verwarring en desacralisatie van de samenleving. Een tijdperk ook van de legalisering van zonde en van nihilistisch amoralisme. Maar dit is ook een tijd waarin de honger en dorst naar God en de metafysische zoektocht naar de reddende waarheid blijven voortduren. Hij ziet het als zijn belangrijkste taak om het geloof te verkondiging en de waarheid te verdedigen bij deze orthodoxe gemeenschap in het midden van Europa.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 167 / 1148043

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License