missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Staf Campforts

mardi 10 février 2009 par J.V.
Donderdagnamiddag, 5 februari 2009, toen alles al in gereedheid was gebracht om hem naar Brussel te repatriëren, vernamen wij dat onze confrater
 
 
Staf CAMPFORTSin de Maria-Louisakliniek te Bobo-Dioulasso (Burkina Faso) stilletjes overleden was.

Staf werd geboren te Lichtaart, in de Antwerpse Kempen, op 15 maart 1940. Hij deed zijn humaniorastudies in het Klein Seminarie van Hoogstraten en trad in 1959 binnen bij de Witte Paters in Boechout. Na het noviciaat te Varsenare, deed hij zijn theologie te Herverlee, waar hij op 25 juni priester werd gewijd.

Benoemd in het land dat toen nog Opper-Volta werd genoemd, scheepte hij in december 1966 in te Bordeaux en bereikte op 1 januari 1967 zijn bestemming. Hij werd benoemd te Kiembara, in het bisdom Nouna, en zette zich aan de studie van de taal, het Samo. In mei 1967 moest hij dringend naar België komen met nierstenen. Hij vertrekt in november terug, deze keer per vliegtuig vanuit Parijs. Van mei tot juni 1968 verblijft hij enkele maanden in Mandiakuy (Mali) om een tweede taal te leren, het Bobo-Ouelé. In juli 1968 vervoegt hij zijn nieuwe post, Bomborokuy, waar hij als onderpastoor zal blijven tot in oktober 1976. Daar lanceert hij, als boerenzoon die hij altijd in hart en nieren zal blijven, zijn eerste ’Centre d’apprentissage agricole’. Verantwoordelijk voor de jeugd, sticht hij er in 1970 een scoutsgroep. Hij is zeer begaan met de vorming van de leiders van alle jeugdbewegingen. In oktober 1973 wordt hij diocesaan aalmoezenier benoemd van de scouts en de gidsen, maar blijft ondertussen zijn werk als onderpastoor voortzetten.

Begin november 76 wordt Staf onderpastoor benoemd in de parochie van Boni, gelegen langs de grote baan Ouagadougou – Bobo-Dioulasso. Daar bouwt hij zijn fameuse kerk, waarvan de voorgevel een enorm masker voorstelt, die nog steeds bezoekers trekt van heinde en ver en waarvan foto’s in alle missietijdschriften hebben gestaan. Half 1983 tot half 1984 doet Staf een sabbatjaar. In oktober 1986 vinden wij hem terug in Bomborokuy als onderpastoor en vanaf januari 1986 als pastoor. In september 1989 gaat hij als verantwoordelijke terug naar Boni. In september 1993 wordt hij onderpastoor in Solenso, een parochie met drie hoofdtalen, waar iedere pater zijn taalgebied heeft. Overal waar hij komt ontstaan ontwikkelingsprojecten (veeteelt (vooral kleinvee en varkens), waterputten, enz.). In zijn geboortedorp Lichtaart kan hij rekenen op een grote organisatie van ontelbare vrienden en medewerkers die Stafs projecten al die jaren steunen.

Staf sukkelt sinds vele jaren met zware diabetes. Hij moest regelmatig zijn suikerspiegel controleren en zich inspuiten voor iedere maaltijd. De onregelmatige uurroosters van het parochieleven werken die nodige zelfzorg zeker niet in de hand. Daarom besloot men in mei 1997 Staf als econoom te benoemen in onze eerste cyclus te Ouagadougou. Hij stond dicht bij de leerlingen, deed handenarbeid met hen samen, speelde mee voetbal. Op landbouwgebied heeft hij samen met de leerlingen het seminarie voor een deel zelfbedruipend gemaakt. Hij legde er ook een kerkhof aan, waar zijn fijne kunstzin een eigen cachet aan gaf. In oktober 2002 wordt Staf overgeplaatst naar het noviciaat te Bobo-Dioulasso. Ook daar legt hij het kerkhof aan, dat nu zijn laatste rustplaats zal zijn.

Overal waar Staf gewerkt heeft, heeft hij op alle mogelijke manieren landbouw en veeteelt verbeterd met en voor de bevolking. Tijdens zijn laatste sabbatjaar, begonnen in februari 2009, trachtte hij rond zijn huisje dat hij had gebouwd, een kleinschalig landbouwproject uit te bouwen, met onder andere een varkenskwekerij. Staf was een groot en onvermoeibaar missionaris, die zeer dicht bij de gewone mensen stond, veelzijdig begaafd, altijd op zoek naar nieuwe wegen voor het welzijn van de mensen. Bij zijn inzet voor de anderen, verloor hij vaak zijn gezondheid uit het oog.

De verrijzenisliturgie heeft plaats in Bobo-Dioulasso op donderdag 12 februari , gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof van het noviciaat.

Een herdenkingsdienst zal plaats vinden in Lichtaart op zaterdag 21 februari, om 10 u 30, in de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw (St-Rochusstraat 7 – 2460 Lichtaart). Concelebratie zoals gewoonlijk. Een koffietafel is voorzien, niet ver van de kerk.

Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 934 / 1093975

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License