missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Postsynodale exhoratie over Amazonesynode woensdag gepubliceerd

maandag 10 februari 2020 door Webmaster2

[bleu marine]De Vaticaanse persdienst bevestigt dat paus Franciscus zijn postsynodale exhortatie met de besluiten van de bijzondere bisschoppensynode over de Amazoneregio op woensdag 12 februari zal publiceren.[/bleu marine]

Het document krijgt de titel: Querida Amazonia (Geliefde Amazone) en wordt woensdagmiddag om 13 uur gelijktijdig in het Spaans en enkele andere talen voorgesteld. Volgens het jezuïetentijdschrift America werd de redactie op 27 december voltooid en is het document daarna onder meer aan de Congregatie voor de Geloofsleer voorgelegd. Intussen is het document ook in verschillende talen vertaald.

Er wordt uiteraard druk gespeculeerd over de inhoud. En met meer dan gewone belangstelling wordt uitgekeken naar de houding van de paus over de wijding op beperkte, regionale basis van viri probati, gehuwde en door het leven beproefde mannen, in de door priestertekorten getekende Kerk van Amazonië. Waarnemers zien in de recente publicatie van het boek van kardinaal Robert Sarah over het priestercelibaat een poging om paus Franciscus onder druk te zetten om dat voorstel van de synodevaders af te wijzen. De entourage van de paus probeerde vandaag met alle middelen duidelijk te maken dat hij het document al ruim daarvoor had voltooid en dat het boek van Sarah dus geen enkele invloed kan gehad hebben op zijn beslissing. Anderen hopen dan weer op een doorbraak over de wijding van vrouwelijke diakens.

Paus Franciscus neemt in het document in elk geval ook een duidelijk en ondubbelzinnig standpunt in over de aantasting van het Amazonewoud. Bisschoppenconferenties wereldwijd worden opgeroepen om bij de bekendmaking ook lokaal persconferenties te organiseren, om de tekst van de pauselijke exhortatie (Latijn, aansporing) te ondersteunen.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 159 / 1160419

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License