missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
CORONAVIRUS AFRIKA

Salesiaan Eric Meert: ‘We bereiden ons voor op corona in Afrika’

vrijdag 3 april 2020 door Webmaster2

[bleu marine]Pater Meert vangt jongeren op in Lubumbashi. In het spoor van Don Bosco beschermt hij hen niet alleen, maar laat hij hen ook anderen beschermen.[/bleu marine]

Gelukkig komt de coronacrisis in Afrika wat trager op gang, verzucht salesiaan Eric Meert. Zo kunnen overheden en burgers zich min of meer voorbereiden. En dat is nodig, want als het virus er echt zou uitbreken, gaan prognoses uit van een miljoen doden.

[bleu marine]Hoofdstad Kinshasa heeft welgeteld 60 beademingstoestellen, op een bevolking van 10 miljoen![/bleu marine]

In ons opvanghuis Bakanja-Ville proberen we de jongeren en kinderen zoveel mogelijk te beschermen door hen reflexen aan te leren om zichzelf en de opvoeders te beschermen: regelmatig de handen wassen en de nodige afstand houden. Knuffelen en ravotten, kunnen nu even niet meer. Maar de salesianen zouden geen salesianen zijn als ze dat niet spelenderwijs aanbrachten: We hebben daar dan een spel van gemaakt om elkaar te groeten met de voeten of de ellebogen. Plezier verzekerd!

Daarnaast werd een voorraad water met chloor aangelegd om de handen te wassen voor het eten. Vrijwilligsters zijn volop bezig met het naaien van mondmaskers. De lokalen en de eetzaal worden iedere dag ontsmet met een chlooroplossing.

De bezorgdheid van de Vlaamse pater gaat op dit moment vooral uit naar straatjongeren. Zij vormen nu de kwetsbaarste groep. Het opvanghuis mogen ze niet meer binnen om zowel de andere kinderen als de opvoeders en de sociale assistenten niet te besmetten. Om hen voor te bereiden, rijden we nog uit met de sociale ambulance. Ook hen proberen we bewust te maken van de gevaren die ze lopen. Bij ieder groepje blijven we nu een half uurtje en we laten hen alle aandachtspunten herhalen zodat het er goed inzit. We hebben hen ook indicaties gegeven welk hospitaal hen zal onthalen voor een eerste onderzoek in geval van problemen.

Daarnaast willen de salesianen deze groep ondersteunen door sojakoeken en zeep uit te delen. Daarvoor is natuurlijk ook weer beschermingsmateriaal nodig. Een hele aderlading voor de organisatie. Pater Meert: We pogen Unicef en het ministerie van Sociale Zaken bewust te maken, maar voorlopig zonder resultaat.Leven van dag tot dag

In het hele land wordt alles ingezet op preventie. Maar hoe doe je dat als mensen leven van dag op dag? De moeders die de straten afschuimen met wat fruit of maïskolven in een bassin op het hoofd om hun gezin een maaltijd te kunnen geven, kunnen het zich niet permitteren een dag thuis te blijven.

We hebben al een voorproefje gekregen, getuigt pater Meert. Deze week was alles gesloten in de stad omwille van een vliegtuig van Kinshasa naar Lubumbashi, waar 2 potentiële besmette mensen op zaten. Dat moest de tijd geven om de 75 andere passagiers op te sporen. Uiteindelijk bleek het loos alarm. Op de luchthaven zou er een ‘quarantaine hospitaal’ komen, maar dat zijn de slaapbarakken van de Chinese werklieden die de piste van de luchthaven vernieuwen. Er moet dus nog heel wat gebeuren voor de opvang. Alle binnenlandse vluchten zijn nu afgelast en dat is alvast een goede zaak.

[bleu marine]Don Bosco achterna[/bleu marine]

We zouden geen salesianen zijn als we niet keken naar wat Don Bosco deed, besluit Eric Meert. Bij een cholera-epidemie in zijn tijd zette hij zijn jongeren in om te helpen. Als we de geschiedenis mogen geloven, werd geen van hen besmet. Wij zijn daar ook mee begonnen en we hopen dat ons geloof sterk genoeg is om deze periode door te komen.

Online bekijken : www.kerknet.be

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 145 / 1124990

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License