missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Gebedsdag tegen corona in ons land

vrijdag 15 mei 2020 door Webmaster2

De steun van paus Franciscus aan het initiatief van het Comité voor Menselijke Broederlijkheid om donderdag 14 mei 2020, over de grenzen van religies heen wereldwijd te bidden, te vasten en werken van liefdadigheid te verrichten tegen de coronapandemie en uit solidariteit met al wie door het virus getroffen worden en met allen die voor de slachtoffers opkomen of hen met zorg te omringen, dateert van zondag 3 mei jongstleden. Minder dan tien dagen is weinig tijd om veel in het getouw te zetten, vooral nu sommigen het huis nog niet kunnen of mogen verlaten en velen het ook drukdruk hebben met onlinecommunicatie, telewerk of vergaderingen per video-call.

Mariamaand
De bisschop van Gent, mgr. Lode Van Hecke - die binnen de bisschoppenconferentie de Nederlandstalige referent voor de interreligieuze dialoog - bad en mediteerde gisteren al bij een replica van het eeuwenoude albasten beeldje van Onze-Lieve-Vrouw ter rive, dat in de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk in Gent wordt bewaard. Het beeld is altijd verbonden geweest met het gebed van de stedelingen tegen allerlei epidemieën. Neen, er kon op deze korte tijd niets met de moslimgemeenschap opgezet worden, vertelt de woordvoerder van de Gentse bisschop, Peter Malfliet. Dit meditatieve moment is trouwens spontaan gegroeid, na een aanbod vanuit de basis.

Nieuwe bewegingen
Ook een aantal nieuwe bewegingen in de kerk, zoals Focolare of Sant’Egidio, hebben deze gebedsdag expliciet meebeleefd. Internationaal voorzitster Maria Voce van de Focolarebeweging noemde de coronapandemie een aansporing om niet het welzijn van de een of de ander, niet het belang van de ene of de andere partij, maar het welzijn van allen na te streven. Wij hadden afgesproken deze middag om twaalf uur een time-out in te lassen, vertelt Frans Ieven van Focolare Belgium. Sommigen onder ons hebben in kleinere groepjes samen gebeden, anderen individueel, maar allemaal waren we met elkaar verbonden.

Ook Sant’Egidio-voorzitter Marco Impagliazzo had eind vorige week in een videoboodschap al opgeroepen aan de gebedsdag deel te nemen.
Vandaag hebben daarom vele Belgische leden en sympathisanten van Sant’Egidio gebeden en gevast, maar omdat de gemeenschap momenteel slechts op maandag, woensdag en vrijdag in beperkte kring in de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk samenkomt voor een avondgebed - dat dan ook gelivestreamd wordt - stond Jan De Volder er gisterenavond al bij stil. De oproep om op 14 mei te bidden en te vasten is een oproep niet alleen voor katholieken of voor christenen, maar voor alle gelovigen, onderstreepte hij. In het bijzonder bidden en vasten we samen met de moslims, die in deze ramadan de Ene God eren, door gebed, vasten en barmhartigheid.

De Chaldeeuws-katholieke gemeenschap en verschillende parochies te lande hebben eveneens online gebedsstonden opgezet.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 272 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License