missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Restauratie maronitische kathedraal van Aleppo is af

maandag 27 juli 2020 door Webmaster2

[marron]In miljoenenstad Aleppo in het noorden van Syrië woonden voor de burgeroorlog meer dan 150.000 christenen; het zijn er nu nog nauwelijks 30.000. Zowat alle oosters-christelijke kerken zijn er vertegenwoordigd, ook de maronieten, een oosters-katholieke kerk. Wij zijn hier geboren en het is onze ‘zending’ om hier te blijven, zegt de maronitische aartsbisschop Joseph Tobji van Aleppo. Maar de maronitische gemeenschap heeft er maar één gebedshuis - de Sint-Eliakathedraal – en die had erg zwaar geleden onder de burgeroorlog.[/marron]


De Sint-Elia-kathedraal van Aleppo voor de restauratie © Kerk in Nood

De restauratie van onze kathedraal is het bewijs dat we hier blijven, ondanks ons verminderd aantal. Mgr. Joseph Tobji
Kerstmis 2016
De laat-19de-eeuwse kathedraal staat in Al-Jdaydeh - een stadswijk die van oudsher voornamelijk christelijk is – op de plek waar al sinds de late 15de eeuw een kerkje was. Ze werd tijdens de burgeroorlog onder meer door drie zware raketaanvallen getroffen; bovendien wisten terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) in 2013 tot Al-Jdaydeh door te dringen en zij probeerden er alle christelijke symbolen te vernietigen. Toen Aleppo in 2016 bevrijd werd, lag de kathedraal grotendeels in puin. Toch werd ze toen symbolisch meteen weer in gebruik genomen.

Met kerstmis 2016 legden we het kerstekind symbolisch in een kribbe die van puin van het dak was gemaakt. Mgr. Joseph Tobji
Kerk in Nood
De restauratie nam meer dan drie jaar in beslag. Maar op 20 juli viert de kerk wereldwijd de profeet Elia en de maronieten van Aleppo komen daarom morgen samen om hun gerestaureerde kathedraal formeel weer te in gebruik te nemen. Ondanks alle moeilijkheden moet God weer geloofd worden in dit huis dat ons van oudsher samenbrengt zegt mgr. Tobji. De restauratiekosten werden grotendeels gedragen door de pauselijk hulporganisatie Kerk in Nood, maar internationaal voorzitter Thomas Heine-Geldern kan wegens de coronapandemie niet naar Aleppo en stuurde daarom een videoboodschap.

Kerk in Nood spendeerde inmiddels al 38 miljoen euro aan de christelijke heropbouw van Syrië.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 103 / 1154465

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License