missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lesbos na de brand: traangas, prikkeldraad en Europese onverschilligheid

vrijdag 18 september 2020 door Webmaster2

[bleu marine]De Griekse autoriteiten[/bleu marine] zijn druk in de weer om op Lesbos een nieuw, tijdelijk vluchtelingenkamp op te zetten, na de brand in Moria. Maar de mensen op Lesbos willen niet opnieuw opgesloten worden. Hoe lang houden ze het uit op straat, nu de politie noodhulp tegenhoudt? Toon Lambrechts ging praten met de mensen op Lesbos die niemand wil en die niets meer te verliezen hebben.

‘Azadi! Azadi!’, wordt luid gescandeerd. ‘Vrijheid!’ De massa trekt in de richting van de politieblokkade. Wat deze mensen willen is duidelijk, wat ze niet willen ook. Weg van dit eiland, weg uit Griekenland, naar Europa.


[bleu marine]Foto: Toon Lambrechts[/bleu marine]

Geen nieuw kamp, geen nieuwe tenten. Genoeg met eindeloos wachten in erbarmelijke omstandigheden, net voor de deur van een nieuw leven. Maar zelfs reizen naar Mythilini, de hoofdstad van het eiland Lesbos, blijkt al teveel gevraagd. De oproerpolitie is massaal aanwezig en staat klaar om in te grijpen.

Even loopt de spanning op wanneer een vrouw het bewustzijn verliest, bevangen door de warmte en de drukte, maar een ambulance is snel ter plaatse.

‘Niemand hier heeft nog iets te verliezen, want we zijn toch al alles kwijt.’

Omdat het duidelijk is dat er toch geen doorkomen aan is, keert de betoging zich richting Kara Tepe, het tweede vluchtelingenkamp op het eiland, iets verderop. Maar algauw is de fut eruit. Het vuur van enkele dagen geleden, de dagen op straat onder de brandende zon, honger en dorst hebben de meeste mensen murw geslagen.

Toch wordt er de volgende dag opnieuw betoogd, en dit keer grijpt de politie wel in. Het protest wordt beantwoord met traangas, de menigte is in een oogwenk uit elkaar gedreven. Verschillende kinderen raken bevangen door het gas, alsof de situatie nog niet erg genoeg was.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 85 / 1148220

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Migranten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License