missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Kerk met een missie: 4 verhalen van hoop uit Liberia

vrijdag 9 oktober 2020 door Webmaster2

Het West-Afrikaanse land Liberia staat centraal in de campagne van Missio dit jaar. 4 verhalen van hoop en grote inzet door een kleine kerk.

Al het zwerfvuil in de straten van Monrovia was de jonge Gertrude al lang een doorn in het oog. De stank! De vliegen! Op een dag bekijkt ze een filmpje over vrouwen in Oeganda die plastic afval verwerken tot handtassen en ze denkt: Waar wacht ik nog op?! Toch zit ze nog met wat twijfel. Hoe zal ik het aanpakken?

Gertrude spreekt de priester van haar parochie aan en die is meteen bereid te helpen.
Samen bekijken ze het filmpje tientallen keren en ze maken een plan op. Gertrude zal de plastic zakjes verzamelen. De priester zal naaimachines van de parochie enkele dagen per week ter beschikking stellen. En zo ging Gertrude met een ploegje van 5 vrienden en vriendinnen aan de slag.

Het initiatief werd een groot succes. De zelfgemaakte handtassen verkochten als zoete broodjes. Met de opbrengst van hun werk konden de 5 vrienden elke dag eten en zelfs een beetje sparen. Intussen heeft Gertrude een diploma hoger onderwijs op zak.

Elizabeth Cooper is een alleenstaande moeder van twee zonder diploma en zonder werk. Enkele jaren geleden kreeg ze de kans om in een onderwijsprogramma van Caritas te stappen. Ze studeerde af als elektricien en vond meteen werk. Vandaag is ze verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening in een gebouw van 12 appartementen in Genekan Grand Kru. Ze kon ook al genoeg sparen om ook als zelfstandige aan de slag te gaan. Ze is het Marginalized Youth Project van Caritas in Cape Palmas eeuwig dankbaar.

Hetzelfde geldt voor Sametta Williams, moeder van vier. Ook zij kreeg de kans op latere leeftijd nog een diploma te halen via MYP. Ze studeerde af als bakker en ging eerst als vrijwilliger aan de slag bij Caritas om een nieuwe bakkerij en koffieshop te runnen. Nadien werd ze aangenomen als vormingsmedewerker bij Caritas. Beide vrouwen verdienen dankzij hun opleiding en werk een degelijk inkomen, dat het leven van heel hun gezin veranderde.

Liberia werd gesticht door teruggekeerde slaven uit de Verenigde Staten in 1822. Hun komst en plannen stootten toen op verzet van de bevolking, wat uiteindelijk leidde tot een bloedige burgeroorlog. In 2003 werd dat hoofdstuk afgesloten, maar tot een echte verzoening komt het maar mondjesmaat.

Daarin speelt de kleine katholieke Kerk van Liberia (12 tot 15 % van de bevolking) een belangrijke rol via vorming, onderwijs en catechese, en door haar inzet voor gerechtigheid, mensenrechten en zorg voor de meest kwetsbaren.

Ontzettend veel kinderen verloren hun ouders en naaste familieleden in de oorlog en door uitbraken van ebola en de gebrekkige gezondheidszorg. In het bisdom Gbarnga zetten weeshuizen hun beste beentje voor om - dankzij financiële steun van de Kerk - de kinderen op te vangen. De kinderen krijgen er ook broodnodige psychosociale begeleiding. Ze hebben vaak het gevoel nergens bij te horen en geen zinvolle toekomst te hebben. Dat tij wil de Kerk helpen keren. Met Kerstmis en Pasen is het alle hens aan dek voor een zalig feest met veel vrijwilligers en natuurlijk ook cadeautjes!

[bleu marine]De collecte van de kerkdiensten op Missiezondag (18 oktober) gaat naar 8 weeshuizen in het Liberiaanse bisdom Gbarnga. Door de coronamaatregelen is er dit jaar geen fysieke omhaling.
Op 8 oktober geeft jezuïet Nikolaas Sintobin op uitnodiging van Missio een webinar over de vreugdevolle zending van iedere christen. Het thema sluit aan bij de campagneslogan Van harte.[/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 83 / 1148221

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License