Kerk in Nood: ‘Afrika wordt continent van martelaren’
Volgens Thomas Heine-Geldern, de voorzitter van Kerk in Nood, heeft de coronapandemie het recht op godsdienstvrijheid wereldwijd verzwakt. Daardoor moesten christenen in verschillende delen van de wereld in 2020 een pad van armoede, uitsluiting en discriminatie bewandelen.
Thomas Heine-Geldern © Kerk in Nood
Heine-Geldern maakt zich vooral zorgen over de evolutie in de landen van de Sahelregio en in Mozambique. Religieus extremisme en radicale gewelddadige islamisten ondergraven in deze regio almaar meer het vreedzame samenleven tussen christenen en moslims. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd of gevlucht. Ook in Nigeria hangen terreur en dood als een donkere schaduw over de bevolking. Afrika is opnieuw een continent van martelaren geworden.
Daarnaast blijft de situatie in het Midden-Oosten precair. Ook hier is het gevaar van jihadisme niet afgewend en voelen veel christenen zich nog onveilig. Bovendien wekt de economische en politieke situatie in de landen geen vertrouwen. Libanon, dat altijd al een toevluchtsoord en steun is geweest, vooral voor christenen in het Midden-Oosten, staat aan de rand van de afgrond, zegt de KiN-voorzitter, verwijzend naar de economische, politieke en sociale crisis in het land.
Toch zijn er volgens voorzitter Heine-Geldern, gelukkig maar, tekenen van hoop. In de Ninevevlakte in Irak keerde ruim de helft van de christelijke gezinnen na het einde van de terreur van IS terug naar hun dorpen. Ook in Syrië is de heropbouw gestart. De KiN-voorzitter herinnert tot slot eraan dat KiN Syrië en Irak voor een totaal bedrag van meer dan 90 miljoen euro ondersteunt.
Webmaster2
Artikels van deze auteur
nl
Afrika
De Zending gaat door...
?
|
OPML
?