missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Duizenden burgers zoeken veiligheid in kerken en klooster in CAR

woensdag 27 januari 2021 door Webmaster2

Bisschop Miroslaw Gucwa van Bouar in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben minstens drieduizend burgers hun toevlucht gezocht in kerken en kloosters, na de hevige aanvallen van de rebellen tussen 7 en 9 januari op de stad in het noordwesten van het land. Gewapende antibalaka en 3R-rebellen verzetten zich tegen de herkozen president Faustin-Archange Touadéra.

Er zij Minuscu-vredestroepen ter plaatse, maar die kijken vooral machteloos toe, ook al vlogen de voorbije dagen Franse gevechtsvliegtuigen over de posities van gewapende groepen in Bouar. Sinds zondag is de rust min of meer teruggekeerd, zucht de bisschop. Maar het leven in de stad staat stil en de humanitaire situatie is zorgwekkend. Scholen en de meeste kantoren zijn gesloten.

Rebellen voerden zelfs een aanval uit op de kampen waar soldaten en vredestroepen van de VN-missie Minusca verblijven. France 24
Priester Aurelio Gazzera schat dat er momenteel alleen al in de kathedraal van Bouar meer dan 5.000 burgers veiligheid hebben gezocht. De vloeren van de kathedraal liggen vol met matrassen en dekens. En mgr. Gucwa getuigt: Gezinnen zoeken sinds 9 januari onderdak. Er worden ongeveer 1.200 mensen opgevangen in Bouar. Nog eens 2.600 mensen vinden onderdak in de naburige Sint-Laurentparochie en een 300-tal in de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimaparochie. Ons opvangcentrum was voor de aanval al bijna vol. Vandaag zitten onze kathedraal en kerken, parochiezalen, vergaderruimten volgepakt met gezinnen. De mensen vluchten voor de plunderingen en overvallen van de rebellen, die ’s nachts almaar vaker plaatsvinden.

[bleu marine]Bouar is met zijn 40.000 inwoners de vijfde stad van het land. De stad ligt op de weg tussen de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui en Kameroen.[/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 259 / 1148227

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License