missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Paus weigert ontslag van kardinaal Reinhard Marx

vrijdag 11 juni 2021 door Webmaster2

[bleu marine]Paus Franciscus weigert het ontslagverzoek van kardinaal Reinhard Marx te aanvaarden en vraagt hem aan te blijven als aartsbisschop van München en Freising. Dat schrijft de paus in een broederlijke brief aan kardinaal Marx, die vanmiddag door de persdienst van de Heilige Stoel in het Spaans en het Duits werd gepubliceerd.[/bleu marine]

Kardinaal Marx (67), die als lid van de adviesraad van kardinalen een naaste vertrouweling is van de paus, schreef zijn ontslagbrief op 21 mei 2021. Hij maakte dat op verzoek van de paus op 4 juni bekend. Marx schrijft daarin dat hij zich medeverantwoordelijk voelt voor de institutionele crisis die de katholieke Kerk momenteel doormaakt met betrekking tot de behandeling van klachten van seksueel misbruik.

Moed
Dierbare broeder, allereerst dank u voor uw moed. Het is een christelijke moed die niet bang is voor het kruis en die niet bang is om zich te vernederen tegenover de verschrikkelijke realiteit van de zonde, begint paus Franciscus zijn brief.

Ramp
De paus schrijft dat hij het eens is met de vaststelling van kardinaal Marx dat er sprake is van een echte ramp: Het trieste verhaal van seksueel misbruik en de manier waarop de Kerk daar tot voor kort mee omging. Ons bewust worden van hypocrisie in de manier waarop wij het geloof beleven is een genade en een eerste stap die wij moeten zetten.

Hoewel de paus het mea culpa van kardinaal Marx aanvaardt, weigert hij desondanks hem te ontslaan van de plicht om door te gaan met het weiden van de kudde.

Kardinaal Marx schreef in zijn ontslagbrief van 21 mei: Ik zou de volgende jaren van mijn ambt meer willen wijden aan pastorale zorg en aan het werken aan een geestelijke vernieuwing van de Kerk, waar u zo onvermoeibaar op aandringt.

Weid mijn schapen
De paus reageert daarop als volgt: En dat is precies mijn antwoord, dierbare broeder. Ga door zoals u voorstelt, maar dan als aartsbisschop van München en Freising. En als u geneigd bent te denken dat deze bisschop van Rome (uw broeder die u liefheeft), door uw zending te bevestigen en uw ontslag niet te aanvaarden, u niet begrijpt, denk dan aan wat Petrus hoorde in de tegenwoordigheid van de Heer toen hij Hem op zijn manier zijn ontslag aanbood: ‘Ga weg van mij, want ik ben een zondaar’ - en het antwoord vernam: ‘Weid mijn schapen’.

Online bekijken : www.kro-ncrv.nl

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 209 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License