missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Bij kapucijnen klinkt een ’symfonie van hoop’ voor Oekraïne

vrijdag 25 maart 2022 door Webmaster2

De Antwerpse kapucijnen steunen Oekraïne met de opvang van 42 vluchtelingen én een vredesconcert
Een oude boom die omvalt, maakt meer kabaal dan een klein zaadje dat wordt geplant, maar dat laatste draagt op lange termijn veel meer vrucht. Met dit Afrikaanse gezegde word ik verwelkomd in het klooster van de kapucijnen in Antwerpen, achter het vredescentrum van Pax Christi Vlaanderen. Sinds Aswoensdag heeft de ingetogenheid in de geest van het Zonnelied van Sint-Franciscus plaatsgemaakt voor een drukte van jewelste. Momenteel vangen wij in ons klooster 42 vluchtelingen op uit Oekraïne. Dat is het maximum aantal om hen comfortabel op te vangen, vertelt pater Luc Vansina.

De Antwerpse kapucijnengemeenschap telt nog een vijftal broeders. Maar de geest van Sint-Franciscus ademt meer dan ooit in het klooster door de solidariteit met vluchtelingen en kansarmen. Bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen krijgt de gemeenschap de hulp van twee broeders van de Tibériade-gemeenschap in Lavaux-Saint-Anne. Tibériade stuurt telkens twee broeders, die elkaar wekelijks afwisselen. Bij het binnenkomen loop ik recht in een grote kamer, waar alle hulpgoederen voor Oekraïne worden verzameld. Even kijken of er niets aan het bederven is, zegt pater Luc. Weet je, de solidariteit van de mensen grenst aan het onvoorstelbare. Onze telefoon staat roodgloeiend van mensen die iets willen doen voor Oekraïne. Gelukkig kunnen wij ook terugvallen op een grote groep vrijwilligers die goederen sorteren en de Oekraïners mee opvangen en begeleiden. Hun hulp is onontbeerlijk. Zo kunnen wij ook activiteiten organiseren voor de kinderen, die sinds hun komst op woensdagnamiddag ook met Poolse kinderen spelen op de speelplaats van de Vrije Basisschool De Dageraad. Het is opvallend dat zij zelfs met kinderen die enkel Nederlands spreken zonder probleem spelen en communiceren. Kinderen verstaan elkaar veel beter dan de politieke leiders of de machtigen van deze aarde … De voorbije weken hebben ook verschillende bedrijven met ons contact genomen en dankzij hen kon een groep vluchtelingen al eens op bezoek in de Zoo van Antwerpen. Of krijgen de ouders, veelal alleenstaande moeders, ook de kans om met hun kinderen te gaan zwemmen. Zo voelen de kinderen zich toch thuis en kunnen zij de ellende in hun vaderland vergeten.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 133 / 1160198

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License