missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

70 jaar priester !

Famille Mission n°1/4 - 2009
zaterdag 28 maart 2009 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Onze gelukwensen aan Pater Georges Defour

Deken van de missionarissen van

de Belgische sector.

Pater Georges Defour werd in Verviers geboren op 30 december 1913. Hij is dus 95 jaar.
Hij werd priester gewijd te Heverlee, op 30/04/1939.

Onze ouderdomsdeken heeft bijna heel zijn missionaire loopbaan in Kongo beleefd. Als professor, heeft hij ook heel wat studiereizen doorheen de wereld gemaakt en hij is emeritus lid van verscheidene internationale instellingen. Het zou langdradig worden hier heel zijn curriculum vitae uiteen te zetten.

Pater Defour is vooral een opvoeder en een getalenteerd leraar, een MWALIMU, zoals men het in Bukavu zegt.

Doctor in de pedagogie, is hij auteur van talrijke handboeken voor de scholen, die vroeger in het lager onderwijs gebruikt werden, in het Frans, zoals Mon ami Noé, en Calculons juste en in het Swahili Usikie habari (Luister naar de boodschap), Tuhesabu sawa (Laten we juist rekenen)…

De mooiste parel van Pater Defour is ongetwijfeld de jeugdbeweging Xavéri die hij stichtte in 1952 en die nu verspreid is in verschillende landen van Afrika ten Zuiden van de Sahara.

Gedurende lange jaren, was onze confrater werkzaam in het “Hoger Instituut voor Landelijke Ontwikkeling” in Bukavu en zorgde hij ook voor talrijke publicaties.

Pater Defour heeft het hart van de Afrikanen kunnen veroveren en vooral dat van de jongeren. Bij verschillende gelegenheden kreeg hij een ereteken van de zowel Kongolese als Belgische gezagsdragers voor zijn toewijding aan het opvoedingswerk en de vorming van jongeren in Centraal Afrika.

Na een ongelukkige val te Bukavu in 2007, werd hij gedwongen terug naar België te komen. Hij is nu op rust in Luik, in het “Maison Saint Joseph”, quai de Coronmeuse, waar hij in een gemeenschap leeft samen met nog 4 andere confraters.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 549 / 1059026

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License