missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Het ISR (Institut des Sciences Religieuses)

Band JANUARI-FEBRUARI-MAART 2009
maandag 30 maart 2009 door Webmaster
Het ISR (Institut des Sciences Religieuses) te BUNIA

in de Democratische Republiek Congo </center/

door Pater Gérard Malherbe,
verantwoordelijke van het ISR

Ons instituut herneemt stilaan zijn normale leven. Het academiejaar 2008-2009 ontving 17 nieuwe studenten, die hun opleiding startten. Ons centrum ontving ook twee nieuwe professoren, oud-studenten die wij naar het Instituut Lumen Vitae te Brussel hadden gezonden waar zij ons ISR eer aandeden. Die profs zijn eind september 2008 te Bunia aangekomen en staan nu elke dag voor de klas. Zij verjongen het professorenkorps.

In het ISR hier stellen wij ons tot doel kaderleden (leken) te vormen waaraan de Kerk zo’n nood heeft. Als dat al belangrijk is in Europa, in Kongo is dat essentieel. Onze seminaries lopen vol, maar het groot aantal priesters zal nooit volstaan om bezieling door te geven aan christenen die zo talrijk en zo wijd verspreid over enorme afstanden leven.

Christenen die Christus en zijn Kerk beslist willen dienen, die ernstig gevormd zijn, kunnen een brede uitstraling hebben en de clerikale kwaaltjes vermijden die men vaak in ons land meemaakt.

Die leken maken een essentieel element uit van de toekomst van de Kerk en hun land. Moest ik daarin niet geloven zou ik zeker niet hier zijn. Ik beken dat de gebeurtenissen van 2002 en 2003 ons wat ontgoocheld hadden. Als ik op 24 april 2003, door een kogel getroffen, uit Bunia werd geëvacueerd, had ik daarna rustig in Europa kunnen blijven. Ik keerde hier terug omdat ik geloof in het ISR en zijn belang voor de Kongolese Kerk.

De andere twee confraters en ikzelf zien uit naar een toekomst die wij mooier verwachten. Als de bisdommen ons in oktober 2009 nog een vijftiental kandidaten sturen, zal het IRS terug vlot zijn gemaakt na jaren beproevingen en onderbreking of semi-normaal functioneren.

Ondertussen zitten wij wel met materiële problemen. Onze school, ooit geplunderd en verwoest, is nu vernieuwd en heringericht. Mee met de tijd : computers, printers, fotokopieerapparaten, enz. Dat alles hebben we moeten vinden. Ik zeg het al eens: mijn functie van ISR rector heeft mij omgetoverd tot “beroepsbedelaar”.

Ongelooflijk hoeveel tijd ik moet steken in het opstellen van bedelbrieven en rapporten. Enorm ook, voeg ik er onmiddellijk bij, hoezeer het ISR geholpen werd. De grootste zorg blijft het gewone functioneren van het Instituut (ttz. de studiebeurzen, het salaris van de werknemers, de wedde van de professoren en andere terugkerende uitgaven), waarvoor wij ongelukkig genoeg jaarlijks een ontoereikend subsidie ontvangen…

Wie voor eigen kerk preekt is verdacht. Nochtans geloof ik dat ons Instituut een “goed werk” is. Moest dus iemand van jullie een EUROMILJOEN winnen en zijn geld nuttig willen beleggen, raad ik zonder schroom het ISR aan !?!

Als alles doorgaat als voorzien, kom ik opnieuw enkele weken naar België in augustus-september.

Tot kijks dan

Broedergroet,

Gérard Malherbe. M.Afr.
E-mail : grdmalherbe@yahoo.fr

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 254 / 1113523

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License