missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Christenen, hindoes en moslims

Feuilles Vertes 04-09

Bijlage Nuntiuncula nr. 655
zondag 19 april 2009 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr., Webmaster

Het portret van de moslims in het Westen

De islam is de tweede godsdienst in de wereld na het christendom. De moslims bevinden zich vooral in Azië, in Afrika en in Europa. Een ernstige schatting becijfert dat er in het Westen zo’n 20 miljoen moslims verblijven.

Vier landen, namelijk Frankrijk, de U.S.A., Duitsland en Engeland, omvatten zowat 2/3de van die moslims in het Westen. Van deze 20 miljoen zijn er 24,6 % in Frankrijk; 21,9 % in de U.S.A.; 15,9 % in Duitsland; 8,4 % in Engeland; 4,9 % in Nederland; 4,6 % in Spanje; 4 % in Italië; 2 % in België en 1,6 % in Griekenland. In Spanje en in Griekenland is er een moslimbevolking sinds meer dan duizend jaar. In de andere landen zijn ze door immigratie gekomen.

De moslimgemeenschap vertegenwoordigt ongeveer 3,5 % van de totale bevolking van de Europese Unie.

Volgens een recente studie (2007) over de onverdraagzaamheid van de Westerlingen (hier in % uitgedrukt) tegenover de moslims, kan men opmaken dat Canada (6,5 %) en Portugal (7,6 %) de meest ontvankelijke landen zijn voor hen, terwijl Griekenland (20,9 %) en België (19,6 %) de minst verdraagzame zijn.

Wat de islamo-fobie in het Westen betreft, komen de Scandinavische en Noordelijke landen vooraan: Denemarken, Nederland, Zweden, Ijsland, België (62,9 %) , Frankrijk, Finland…

In België treft de werkeloosheid 5 maal meer de Turken en de Marokkanen dan het geheel van de bevolking


De empathie en het openstaan voor de andere zijn waarborgen van een goede gezondheid van een moderne samenleving, die gelijkmatig is en naar de toekomst gericht.


Ahmed Bensaada,03.04.09.


X X X X X X X X X

Guinee-Bissau. Christenen en moslims verenigd voor “de waarheid en de vrede”

Na het overlijden van het staatshoofd Bernardo Vieira, gedood in maart l.l., nodigen de katholieke, evangelische en moslimgemeenschappen, voor de eerste maal met één stem, het land uit tot kalmte. Het gemeenschappelijk document draagt de titel: “Wie wind zaait zal storm oogsten, wie waarheid zaait zal vrede oogsten”.
Er zijn presidentsverkiezingen aangekondigd voor 28 juni aanstaande

Laten we bidden voor de vrede in dat land!

INDIË

Op dit ogenblik zijn er verkiezingen in dit land. De wrijvingen tussen hindoes en sikhs, hindoes en moslims, tussen hindoes en christenen zijn talrijk. ’t Is een opkomen van een fundamentalistisch hindoeïsme en ook het begin van een extremistische islambeweging die de eenheid van het land bedreigen. De meerderheid van de bevolking, 80 %, is hindoe.. De sikhs zijn 2,1 % van de bevolking en de christenen 2,3 %. De moslims, met 154 miljoen, vormen de derde grootste moslimgemeenschap van de wereld.

De grondwet is tegen elke discriminatie gebaseerd op de godsdienst, maar de niet-hindoes hebben wel een “minderheids” statuut.

De tekst van de kruisweg op Goede vrijdag van dit jaar in het Colloseum te Rome was opgesteld door Mgr. Thomas Menamparampil, bisschop in noord Indië. In zijn tekst staat de vervolging van christenen centraal. Hijzelf zoekt concreet een uitweg tussen die interreligieuze geschillen in zijn land.

BOEK:

JPEG - 17.4 kB

 
“ De droom van Tibhirine “
Ivo Dujardin.
Lannoo 2009.

277 blz. 14.95 €.
’t Is de erfenis van de zeven vermoorde trappisten. Ruim tien jaar na die tragische gebeurtenis klinkt de boodschap van de vermoorde monniken in Algerije actueler dan ooit. De bezieling van hun leven is een hart onder de riem voor al wie begaan is met het vreedzaam samenleven van verschillende culturen. Ivo Dujardin, voormalig abt van Westmalle, laat ons nader kennis maken met het indringende getuigenis van de broeders van Tibhirine.

Het boek is ook aan ons opgedragen “aan wie wegen gaan naar een gelukkig intercultureel samenleven”.

AANBEVOLEN


Ons tekortschieten leren en erkennen

Nicolas de Cues, kardinaal en eminent théoloog, heeft in 1453 het volgende geschreven:|


“Religieus zijn is uit zichzelf gericht zijn op goddelijke waarheid. De verschillende religies zijn dus elkanders medestanders, ze zijn zo één. Hun tradities en geschriften verwijzen naar de oneindigheid van God die hen ontsnapt. Ze erkennen dat. De beste traditie is deze die zich het meest bewust is tegenover God tekort te schieten. Vertegenwoordigers van verschillende religies zouden van en aan elkaar hun tekortschieten moeten leren. Zo zouden ze ontdekken wat zij werkelijk zijn: gericht op de waarheid, maar niet in het bezit van de waarheid.”

Met andere woorden: Vreemde ogen dwingen het tekort van eigen religieuze visies onder ogen te zien..

Het Concilie Vatikaan II sluit aan bij deze visie, als het zegt dat de godsdienstvrijheid gebaseerd is op de drang en de plicht van alle mensen om de waarheid te zoeken (cfr. Verklaring “Dignitatis humanae”).

(in ID, april 2009,Pays-Bas)

 

GROEP RENCONTRE,
par G.Verbist, mafr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 487 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License