missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater André De Vos

dimanche 19 avril 2009 par J.V.
Eergisterenmorgen, vrijdag 17 april 2009 , vernamen wij het overlijden van onze confrater
 
 
Pater André De VosNa een val was hij sinds een drietal weken opgenomen in Sint-Jan te Brugge en hij werd gisteren, erg verzwakt, met een ambulance terug naar Avondrust gebracht. Hij is onderweg overleden : sterk symbool van zijn bewogen missionarisleven.

André De Vos werd geboren te Boechout op 15 februari 1918. Hij kwam uit een talrijk gezin, en zijn zus Maria zal binnentreden bij de Witte Zusters. Hij zelf trad binnen in ons philosophicum te Boechout in 1938, deed zijn noviciaat in Maison Carrée in 1940-1941 en studeerde theologie in Carthago en Thibar, waar hij op 28 juni 1944 priester werd gewijd. De wijdingen werden dat jaar vervroegd wegens de oorlogsomstandigheden en de studies liepen door tot juni 1945.

Op 2 april uit Antwerpen vertrokken, scheept André eind april 1945 in te Lissabon op het stoomschip Monte Abril richting Lobito. Hij trekt verder langs Lubumbashi, Kalemie en Uvira en bereikt Bukavu (toen nog het vicariaat Costermansville) op 7 juni… Benoemd in Mutongo, als econoom en directeur van de lagere school, leert hij met een zeker gemak het Kiswahili en verhuist een jaar later naar Rugari, waar hij zich aan de studie van het Kinyarwanda zet. In maart 1948 neemt hij deel aan de stichting van Nyakariba, waar hij in 1949 overste wordt en de woning van de paters bouwt. In 1951 vinden wij André in Bobandana, als econoom en bouwheer ; hij doet er zijn eerste ondervinding op met Rwandese vluchtelingen. In 1952 gaat hij de missie van Mutongo terug heropenen die sinds 1949 gesloten was. In december 1954 wordt André pastoor te Jomba en zal dat blijven tot 1970 (met een onderbreking voor twee congés, in 1957 en 1965). Daar maakt hij de gespannen overgang naar de onafhankelijkheid mee.

In december 1970 wordt hij pastoor benoemd in Mweso en twee jaar later in Bobandana, waar hij blijft tot in september 1975. Ondertussen heeft hij op vele plaatsen scholen en kapellen gebouwd, ook de kerk van Jomba. "D’où on trouve en moi (schrijft hij zelf) – maar ’t is flauwe kul – un charisme apart : "kerkskesbouwer" !" Alhoewel…

In februari 1976, terug van een verlofperiode, wordt André onderpastoor benoemd in Bibwe. Hij bouwt er de parochiekerk en hernieuwt het huis van de plaatselijke clerus. Op verlof in 1977, neemt hij deel aan de bijbelsessie en de grote retraite in Jeruzalem. In januari 1978 bouwt hij in Lushebere verschillende gebouwen van de "Ferme diocésaine de Goma" (denk aan de fameuze kazen van wijlen Roger Carbonez !), de kerk, een dispensarium met kraamafdeling, een lagere school en nog enkele schoolkapellen, die afhingen van de parochie van Masisi. Hij is er ook ’directeur commercial’ voor de commercialisatie van de zuivelproducten en econoom. André blijft daar tot aan zijn verlof in België in mei 1984.

Dan legt de Belgische Provincie de hand op hem, toch voor een tijdje : André wordt vanaf 1 september 1984 econoom benoemd te Varsenare, in ons jeugdanimatiecentrum de "Blauwe Torre".

Juist geteld drie jaar later mag hij terug naar zijn geliefde Congo. Benoemd te Buhimba wordt André verantwoordelijk voor de bouwwerken en het materieel onderhoud van het Centrum Maria Mama. Vanaf april 1993 vestigt hij zich in Maison Lavigerie te Goma en blijft verantwoordelijk voor verschillende bouwprojecten : een nieuw huis voor de geestelijkheid en een klooster voor zusters in de parochie van O.L.V. van Afrika (Katoy), de ’propedeutiek’ voor de opleiding van onze eigen kandidaten, een operatieafdeling in het medisch centrum van Goma, enz. Hij beschikte over een honderdtal werklieden. In 1993 sticht hij even buiten Goma een centrum voor de opvang van wezen, met een hele reeks gebouwen. Toen de vluchtelingen uit Rwanda in 1994, na de volkerenmoord massaal de grens overstaken, heeft André zich met hart en ziel over meer dan 3000 sukkelaars onder hen, vooral kinderen, ontfermd. Hij kon geen miserie aanzien zonder er iets aan te doen. Veel heeft hij verwezenlijkt met de medewerking van de Boechoutse organisatie "Bakstenen voor God", die hem al die jaren financieel heeft gesteund.

Op 14 december 1996 – sinds oktober was de AFDL (Alliance des Forces Démocratiques pour la Libération du Congo, de Kabila-père) de oorlog tegen Mobutu begonnen – werd pater De Vos, en anderen met hem, langs Kigali geëvacueerd. Dat betekende meteen zijn definitieve terugkeer in België

Op rust gaan zat er evenwel nog niet in. André werd econoom benoemd in ons huis te Brugge (Katelijnevest). Na zijn deelname aan de sessie in Rome voor 70 plussers, neemt hij in november 1999 zijn intrek in de Keizerstraat te Antwerpen. Zijn laatste benoeming kreeg hij in augustus 2006 : Avondrust.

De uitvaartliturgie zal plaats vinden op donderdag 23 april 2009, om 10 u 30 te Varsenare in onze kapel, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof.

De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een paarse stola mee. Gelieve pater econoom van Varsenare te verwittigen van uw aanwezigheid.

Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1047 / 1148171

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License