missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jozef Van Hees

vendredi 5 juin 2009 par J.V.
Eergisterenmorgen, woensdag 3 juni 2009 , vernamen wij dat onze confrater
 
 
Pater Jozef Van Heesrustig in zijn slaap overleden was.

Enkele dagen ervoor was hij nog bij zijn familie op bezoek geweest en hij zou deelnemen aan de recollectie in de Keizerstraat deze week…

Jef werd geboren te Weelde in de Antwerpse Kempen op 4 juni 1922. Na zijn humaniorastudies op het kleinseminarie van Hoogstraten, ging hij in september 1941 binnen in Boechout. Na het noviciaat in Sint-Kruis (Brugge), deed hij zijn theologische studies in Heverlee, waar hij op 29 maart 1948 door Mgr. Durrieu priester werd gewijd.

Benoemd in het toenmalige Belgische Kongo, vervoegt hij in september 1948 zijn eerste post Pweto in het vicariaat van Boudewijnstad. Een jaartje later maakt hij kennis met de Maniema te Mingana, gaat het jaar daarop als professor naar het kleinseminarie te Lusaka, om in 1951 terug te keren naar Mingana, waar hij in 1953 pastoor wordt. Na zijn verlof in België wordt hij pastoor in Kabambare, en daarna onderpastoor in diezelfde post. In 1958 is Jef in Kipaka en in 1959 opnieuw pastoor in Mingana tot aan zijn grote retraite in Rome in 1961.

In 1962 doet hij een interim van negen maanden als diocesaan inspecteur van de scholen voor Kasongo. In november van datzelfde jaar is hij terug in Mingana als onderpastoor.

In augustus 1964 verlaat Jef de Maniema en gaat naar het minder uitputtend klimaat van Goma : eerste post Rutshuru, waar hij werkzaam blijft tot 1969. In augustus 1969 vinden wij Jef terug in Bobandana, maar niet voor lang, want na enkele maanden moet hij ziek naar Katana gaan, vanwaar de dokters hem naar België sturen. Na zijn herstel keert hij terug naar Bobandana tot hij in maart 1972 het land uit wordt gezet.

In Antwerpen werkt hij voor de administratie van ons blad ’Wereldwijd’, tot hij einde mei 1977 terug naar het bisdom Goma vertrekt et onderpastoor wordt te Rutshuru. In 1981 is hij in Bobandana en acht maanden later in Walikale, waar hij blijft tot in 1990. In mei 1990 doet hij dienst als aalmoezenier van het ziekenhuis te Buhimba. Zijn gezondheid speelt hem parten en hij moet ieder jaar naar België komen op ziekteverlof. Na enkele maanden als hulp-aalmoezenier in Murrhesa (Fomulac), komt hij in augustus 1993 definitief naar België terug.

Hij verblijft voor zijn convalescentie in ons huis te Berchem. In april 1995 aanvaardt hij het aalmoezenierschap van het rusthuis te Ravels, maar na anderhalf jaar wordt het hem teveel en vestigt hij zich in onze gemeenschap van Berchem. Bij de sluiting van dit huis deed hij in december 2001 met zijn confraters de overstap naar de Zusterkes der Armen op ’t Kiel.

Jef was een rasechte Kempenaar : stil en wat teruggetrokken, noeste werker zonder veel woorden, plichtsgetrouw, een doorzetter, iemand waarop men kon rekenen… En zo was ook zijn missionarisleven.

De uitvaartliturgie zal plaats hebben op dinsdag 9 juni om 10:30 uur in de kapel van het rusthuis Sint-Jozef (Waarlooshofstraat 9 – 2020 Antwerpen), gevolgd door de teraardebestelling te Varsenare.

Concelebratie zoals gewoonlijk. Koffietafel in de Keizerstraat. Gelieve de econoom, Marc Deneckere, te verwittigen.

Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 644 / 1087095

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License