missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Islam

WIE haalt dagelijks de media ?

maandag 15 juni 2009 door G.Verbist, mafr.

De terreuraanslagen in naam van Allah – WAAROM ?

Terreuraanslagen, zelfmoordcommando’s, dragen niet bij tot een positief beeld voor de politieke islam en wordt dikwijls doorgetrokken naar de islam als religie. Samuel Huntington spreekt over de onvermijdelijke ‘clash of civilisations ‘ die zal plaats vinden tussen het Westen en de moslimwereld.

- De politieke islam begon in het begin van de 20ste eeuw. Het was een reactie op de politieke ideologieën van de koloniale machten : zoals modernisering, kapitalisme, individualisering, scheiding van Kerk en staat… Organisaties (des mouvements) trachten deze evolutie om te keren en alles opnieuw te baseren op de doctrine van de islam. Zij hebben de neiging meer prioriteit toe te kennen aan hun toebehoren tot de islamitische gemeenschap (oemma) waar het islamitisch recht gold en waar ze tenvolle hun geloof konden beleven. De kolonisatie beklemtoonde het burgerschap van de staat en niet het toebehoren tot een bepaalde geloofsgemeenschap. Het primaat van de islamitische gemeenschap heeft dus plaats moeten maken voor het burgerschap.

- De politieke islam is “ een politieke ideologie die zich de publieke sfeer tracht toe te eigenen door de mobilisatie van religieuze symbolen en manieren van sociale actie. Deze actie kan de vorm aannemen van da’wa (prediking) tot jihad, van gewelddadige oppositie tot democratische participatie “.

Hervormingdenkers zijn (of waren):

  • Zij die inspiratie zoeken in de begintijd van de islam : koran+soenna, als vertrekpunt met een letterlijke interpretatie: o.a. Hassan al-Bama (Egypte); Mawlana Sajjid Aboe’A’la Mawdoedi (Pakistan); Sajjid Qoetb (Egypste).
  • Zij die een positief verband leggen tussen islam, democratie en soenna : ze leggen de nadruk op de GEEST van de koran en soenna. Een oproep dus naar modernisering van de islam: o.a. Al-Taktawi (Egypte), Sayyed Ahmed Khan, Mohammed Abdu.
Saoedi-Arabië is al heel lang een absolute theocratie.

Iran, Afghanistan, Soedan, via een machtsovername van islamitisch-politieke bewegingen zijn islamitische staat geworden.

Pakistan is een omstreden grensgeval.

Besluit: de eerste groep haalt bijna dagelijks de media, terwijl dat politieke islam ook een ander gezicht heeft.

( in ‘Politieke Islam’ dossier 2009/3, van Pax Christi – G.Verbist,mafr.)

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 376 / 1034391

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License