missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Enkele vragen aan Jos Van Boxel (vervolg)

Band APRIL MEI JUNI 2009
woensdag 1 juli 2009 door Webmaster
2 - Jos, zeg ons eens, welke zijn, volgens u, vandaag de uitdagingen en de vreugden van de missionaris ?
JPEG - 11.6 kB

De grootste uitdaging is voor mij klaarblijkelijk de trouw aan mijn roeping en mijn best te doen in mijn functies en mijn verantwoor-delijkheden. Totnogtoe, heb ik “geluk” gehad. Wat me veel geholpen heeft, is de steun van mijn confraters van onze post.

Wat men ook nodig heeft in het leven van apostel, is een degelijke spiritualiteit gedragen door het regelmatige gebed. Men moet ook een goed evenwicht bewaren tussen werk en ontspanning. In dat geval is niets zoveel waard als goede vrienden.

Voor mij, bestaat de grootste vreugde erin anderen gelukkig te maken.

Een goede dosis humor en optimisme zijn ook elementen die bijdrage tot een gelukkig missionarisleven.

3 - Welke zijn uw mooiste herinneringen van Afrika?

Een moeilijk vraag. Ik heb zoveel mooie herinneringen. Zoals vele anderen heb ik het virus gekregen… Afrika biedt zoveel unieke dingen: gastvrijheid, vriendelijkheid, levensvreugde, eenvoud, gezelligheid, enthousiast geloof, overvloeiende vreugde, prachtige natuur, aangenaam klimaat, en zo kunt ge de lijst verder zetten… Ik zou nooit mijn situatie met iemand anders willen ruilen.

4 - In het verhaal dat ge ons deed over uw roeping, hebt ge gezegd dat de Focolare beweging daarin een grote rol heeft gespeeld. Welke is dan uw relatie met die apostolische groep?

Drie dingen zijn er die me tekenen en me inspireren in de Focolare:

  • op de eerste plaats, het accent dat gelegd wordt op het doorleefde Woord van God. De woorden van Jezus zijn woorden van leven, die in staat zijn op een aanzienlijke wijze onze manier van denken en van handelen te beïnvloeden en te veranderen.

    Daaruit kunnen diepe vreugden voortvloeien.

  • op de tweede plaats opent die beweging het hart naar de broederlijkheid en de vriendschap met personen van alle landen en talen. Bij de Focolari, is er plaats voor alle rassen en klassen van individuen. Men blijft niet lang stilstaan bij hun godsdiensten en overtuigingen…
  • en tenslotte heeft die beweging me geleerd hoe het lijden en de moeilijkheden opvangen zodat ze positief worden… wat niet gemakkelijk is, maar die benadering kan een uitweg bieden in soms hopeloze levenssituaties.

Op al de plaatsen van de wereld waar ik geleefd en gewerkt heb, ben ik in contact gebleven met de Focolare beweging en dat maakt me gelukkig.

Als Missionaris van Afrika, heeft de spiritualiteit van die beweging me geholpen, in de actuele context, beter het charisma van onze stichter Kardinaal Lavigerie te begrijpen en er een nieuwe inhoud aan te geven.

PS. Pater Jos Van Boxel is bij ons deze zomer.
P. Jos Van Boxel
Lavigerie House
P.O. Box 673
Jinja
Uganda
Om kontakt te nemen :
mafr.jinja@gmail.com

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 568 / 1059026

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Uganda   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License