missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Band April Mei Juni 2009

Pater Oyaert comité reist naar Burkina Faso...

en ziet dat het goed is.
woensdag 1 juli 2009 door Webmaster

Met z’n vieren, waaronder pater Roland De Cat, waren enkele leden van het P. Oyaert comité op reis naar Burkina Faso, van 19 februari tot 2 maart 2009. Opnieuw was het een intense beleving, niet alleen door de hitte - het was er 40 graden warm - maar vooral door de hartelijke contacten met de bevolking.

“Al vijf nieuwe boorputten”

‘Na het overlijden van P. Walter Oyaert op Kerstmis 2007 moesten er heel wat praktische en administratieve zaken geregeld en uitgeklaard worden’, verteld P. De Cat, die de taak op zich heeft genomen om alles uit te zoeken en contact te houden met de paters van Burkina en met vrienden en weldoeners van Walter. ‘We kunnen nu zijn werk met een gerust hart verder zetten.’

‘Sinds het overlijden van Walter en door toedoen van de watermaatschappij IWVA zijn er vijf nieuwe boorputten bijgekomen.

‘Dat verheugt ons ten zeerste, want water is leven in dit droge en bloedhete gebied. Walter was priestermissionaris en ook zijn pastorale projecten die hangende waren en gepland, willen we verder steunen. Méguet telt 27 catechisten, en het zijn mensen die heel wat bijdragen aan de maatschappij. We willen eveneens de mensen uit die streek helpen om een betere levensstandaard te krijgen door hen financieel een duwtje in de rug te geven opdat zij bijvoorbeeld een tuintje met groenten kunnen aanleggen.’

“Wat de Kerk er ook doet, is CARITAS, zoals hulp aan extreme armoede of hongersnood. In augustus 2008 was de oogst in Méguet door de grote droogte compleet mislukt”. De ‘Graanbank’ bracht dan redding. Wat men het ene jaar over heeft aan graan, wordt opgeborgen, en bewaard voor de dag dat er een tekort is.

“Men kan dan terecht voor een gratis portie. Met de opbrengst van het volgende jaar wordt men dan geacht dit terug te betalen”, vertelt P. Roland. Dit project loopt goed, en af en toe krijgt het een financieel duwtje in de rug.

“En we zijn heel dankbaar tegenover de gemeente Alveringem, die het P.Oyaertcomité zeer genegen is, alsook van harte dank voor de velen van de ‘Vriendenkring’ die mild hun steentje bijdragen.”


 

(naar een artikel verschenen in KW- het wekelijks nieuws- editie Kust van 13 maart 2009)

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 655 / 1086077

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License