missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Missionarissen van Afrika op het strand

vrijdag 14 augustus 2009 door W. Trypsteen, M.Afr.
Dankzij de dIS Koksijde (dienst van de internationale samenwerking van het gemeentebestuur van Koksijde), kregen we voor de zesde keer de gelegenheid om ons voor te stellen en te bevestigen als Missionarissen van Afrika. We stonden aan de eerste tent bij de ingang, getekend door Dunia.

Op de rug van onze tent stond te lezen: ‘alles voor Afrika’ . Aan de voorkant stond een grote tafel met zes stoelen. Alle kinderen hadden de gelegenheid om te komen tekenen aan de prijs van €1. Als tegenwaarde mocht iedereen een prijs uitkiezen, want de wedstrijd was voor ‘altijd prijs’, typisch Afrikaans omdat iedereen het beste gaf van zichzelf. Zelfs de moeders en de vaders waren verwonderd over de manier van werken van hun kinderen. Een hoed kreeg een gezicht; aan het gezicht groeide een lichaam en plots stond het manneke daar volledig; al dachten we dat de hoed een kaarsje voorstelde.

Vóór de tekentafel stond een reuze Afrikakaart van 1,9 m op 1,9 m. Een kaart gemaakt uit drie Michelin kaarten van het nummer 741, 745, 746. Velen kwamen kijken naar het land of de streek waar ze geboren zijn of waar ze op reis geweest zijn of waar ze een tante non of nonkel pater gehad hebben of nog hebben. Bij vele mensen kwamen de politieke en economische toestanden van verschillende landen ter sprake. Van zodra iemand zich liet kennen als Afrikakenner of hield van Afrika, werd voorgesteld een bakje van 500 gr. vers en fris gemixt Afrikaans fruit mee te nemen aan de missieprijs van € 10.

In de tent stonden verschillende informatiepanelen over de tegenwoordigheid van Europese en Amerikaanse Missionarissen van Afrika, zusters, broeders en paters. Eén ervan sprak over de indrukwekkende evangelische inculturatie met een jonge W.P priester gewijd in 1993 en tot bisschop benoemd van Kindu in de D.R.C in 2007. Een brandvenster uit het memoriaal te Nyamugongo bij Kampala sprak over de martelaren van Oeganda. Een ander paneel had als titel: ‘de Missionaire kerk van Afrika stuurt zonen en dochters uit als missionaris. Een veelbetekenend paneel trok de aandacht. Het ging over de Witte Paterseed en diakenwijdingen te Jeruzalem, Kinsjasa en Nairobi.

De manier van leven van de Witte zusters, broeders en paters , werd uitgebeeld op een paneel bij de ingang of de uitgang. Ernaast een ander gaf de positieve en negatieve elementen van Afrika weer en die zijn in de laatste vijfentwintig jaar niet veranderd.

In de tent werden enkele Afrikaanse artikelen aangeboden aan een crisisprijs. Deze verkoop betekent geen groot commercieel succes, maar wel een kleine hulp voor Afrika. De interesse voor Afrika was zeer groot en daarom willen we alle mensen, die ons kwamen bezoeken en een riem onder het hart steken, van harte bedanken.

JPEG - 26.3 kB

Cecile, Godfried en Willy Trypsteen.

Zie ook “A.M.V. à la plage …” in het frans


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 558 / 1086920

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License