missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Uganda

Vorming van onze kandidaten in Jinja

Nuntiuncula 657 - Juli - Augustus 2009
zaterdag 29 augustus 2009 door Webmaster
  • Op de vergadering van de confraters op verlof in Namen en op de jaarlijkse bijeenkomst in Vogelzang (29-07-2009) sprak Jos Van Boxel over de vorming in Jinja, Oeganda.
    Hij legde ons uit hoe de 4 aspecten van de vorming in Jinja worden verwerkt.
  • Tenslotte antwoordde Jos op een vraag die we hem stelden.

Vorming van onze kandidaten: menselijke, geestelijke, intellectuele en pastorale vorming.

- Menselijke vorming: als een goed mens proberen te leven in een gemeenschap. Tribalisme overstijgen. Onze kandidaten komen uit 7 verschillende landen.
Die uit Burundi en uit Kongo hebben zich goed aangepast. Veel aandacht wordt besteed aan relatievorming. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid in de gemeenschap, geprogrammeerd per semester.

- Geestelijke vorming: ’s morgens meditatie en Eucharistie, en ’s avonds 20 minuten avondgebed. Daarbuiten is het gebed meer persoonlijk.
Vier groepen van tien, met telkens één pater. Niet alleen voor het werk, maar vooral om te leren samenleven. Iedere week ’sharing’: wat ze beleefd hebben. Zichzelf uitdrukken en naar elkaar luisteren. Eén Eucharistie in het team. Eén recreatie in het team. Maandelijkse recollectie.

- Intellectuele vorming: het Filosofisch Instituut: een consortium van 9 congregaties. Twee diploma’s mogelijk : dat van de Urbaniana van Rome en één van Oeganda. 9 vakken filosofie, 6 vakken sociale wetenschappen, 6 theologie. Onze kandidaten doen niet mee voor het diploma van de Urbaniana. Hun kennis van het geloof is nogal armzalig als ze binnenkomen.

- Pastorale vorming: zaterdag of zondagnamiddag: gevangenissen, scholen, parochies...
Krijgen nog lessen Frans thuis, samen met hetgeen ze al krijgen in het Instituut.
Na drie jaar zijn ze klaar voor het noviciaat.
Nu wordt 1 op de 6 gewijd, vroeger was dat 1 op de 3.


Waarom hebben onze kandidaten van het Oosten het zo moeilijk als zij naar het Westen komen ?
Het Westen is meer gestructureerd (minder vrijheid) en arm, spaarzaam…De British way of live is veel losser, meer persoonlijke vorming en overtuiging. In Jinja hebben 30 van de 40 kandidaten een GSM en in de Ruzizi is dat verboden.

Jos Van Boxel

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 278 / 1059970

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Uganda   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License